RETROSPECTIVA ANULUI 2023 (VII)

 

    LUNA IULIE
 
    Pe 3 iulie „Eduard Hellvig a anunţat că renunţă la funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii, susţinând că a discutat «deschis» pe această temă cu preşedintele Klaus Iohannis în ultimele săptămâni.” În aceeași zi au și început să-l împingă unii către candidatura la președinție..., punând-o pe listă și pe Codruța, desigur, căci ce rost are să candideze la președinție un fost șef de servicii, dacă nu candidează și o fostă șefă DNA... Toată lumea fiind foarte ocupată cu altele, la conducerea SRI a rămas un director interimar, generalul Răzvan Ionescu, de profesie fizician, absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității București (nu, nu vă temeți, dânsul nu a fost profesor de fizică, nu există informația că ar fi dat meditații și nici că a fost inspector școlar și nu are 6 case în Sibiu, ci doar 3 păduri și un teren agricol în județul Galați, 3 apartamente în București și o casă de vacanță de 141 mp, construită pe un teren de peste 1100mp în județul Ilfov.)
 
    Trezit din somn puțin obosițel, pe 4 iulie, preşedintele Klaus a transmis un mesaj de susținere, ca de la partener strategic la partener strategic, Statelor Unite ale Americii cu ocazia Zilei Independenţei, deoarece la cheful oficial de la ambasada MARELUI LICURICI participase deja pe 28 iunie și glăsuise acolo destul, așa că era timpul să redevină laconic: „La mulţi ani prietenilor şi aliaţilor noştri americani de Ziua Independenţei! Prietenia noastră de lungă durată este reconfirmată de Parteneriatul Strategic SOLID (dur, tare, RIGID, rezistent, conform DEX, n.n.) și VIBRANT (care vibrează, adică SE MIȘCĂ OSCILATORIU ȘI PERIODIC în jurul poziției sale de echilibru, tot conform DEX, n.n.), bazat pe angajamentul nostru comun faţă de valorile democratice (...)”. SOLID și VIBRANT... Adică, pe principiul ardelenesc „dacă mere așe... trebe că mere și invers...”

    Tot pe 4 iulie izbucnește scandalul „azilelor groazei” din Voluntari. Un mare număr de cetățeni care până la această dată nu dădeau doi bani pe nefericirea semenilor lor împovărați de vârstă și de boli, sesizând că Firea și Pandele sunt de vină pentru toate cele, devin deodată niște creștini buni la suflet și niște empatici, ce nu s-a pomenit... Iar despre Firea și Pandele -un fel de Bonnie și Clyde la ordinea zilei- aflăm că se ocupă cu niște nemernicii care mai de care mai revoltătoare, printre care și nemiloasa hărțuială cu mașina, în trafic, a unui fost senator al României, cu imaginație tare bogată.
 
    Pe 5 iulie medicul Mircea Beuran, şeful Clinicii de Chirurgie de la Spitalul Floreasca, a fost achitat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA sub acuzaţia că ar fi primit o mită de 10 000 de euro pentru numirea unei dudui într-un post de asistent universitar. Atât că fapta n-a existat, deși CTP-ul -această țeapă matură, lustruită și semeață a jurnalismului românesc- știa deja, în detaliu, cum s-au petrecut lucrurile: „A luat banii și după-aia ce a făcut? A folosit țeapa! Că de-aia v-am spus că e Vlad Țepeș omul ăsta! Omul ăsta a vrut să omoare corupția cu țeapa, domnule! I-a dat țeapă lu’ asta! Asta care a venit cu 10.000 de euro, i-a dat țeapă. Adică, s-a făcut pierdut, aia n-a luat niciun post, bineînțeles că a stat femeia vreun an de zile și pe urmă a zis: păi, ce facem, domnule?”. Vă place acest tip de jurnalism părerismo-rărunchio-visceral? Păi, da! cu așa o solicitare bogată a viscerelor abdominale, nu e de mirare că distinsul jurnalist scoate și pe gură exact aceeași materie valoroasă pe care o scoate și pe rozetă!
 
    Pe 6 iulie, în prezența unor înalți reprezentanți ai statului, podului suspendat peste Dunăre de la Brăila -„cel mai mare pod suspendat construit vreodată în România, al treilea ca dimensiune din Europa şi ultimul pod peste Dunăre înainte de vărsarea în Marea Neagră”- i s-a tăiat, în cadru festiv, cordonul ombilical.
 
    În aceeași zi, profesorul Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române a împlinit 100 de ani și a ținut un discurs prin care a îndemnat la optimism şi dragoste de cultură, fără să știe că între timp un sculptor îl imortaliza ca „harpie” de onoare cocoțată pe monumentul dedicat Monicăi Lovinescu și lui Virgil Ierunca, sub oblăduirea fundației HUMANITAS și, posibil (zic și eu, nu dau cu parul...), la inițiativa lui Liiceanu Gabriel.
 
    Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor, pe 10 iulie, a aprobat hotărârea privind demisia directorului Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, şi vacantarea acestei funcţii, iar a doua zi preşedintele Klaus a declarat „că va face o propunere pentru funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii, însă a subliniat că este nevoie de timp de pregătire până când se va face următorul pas”. Că doar el face toate cele „pas cu pas”... hmmm... dar pasul ăsta, nu s-a mai grăbit Klaus să-l facă până la sfârșitul anului... las’ după alegerile de la anu’... sau o fi mai sigur chiar înainte, așa, ca să avem lucrurile aranjate, ca de obicei?
 
    Pe 11 iulie, preşedintele Klaus iar a avut summit... adică summitul NATO de la Vilnius, Lituania. Preşedintele a declarat, pe 12 iulie, că România e O.K. Adică, știți... „fiecare centimetru pătrat”... bla-bla-bla...
 
    Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, tot pe 11 iulie, încetarea procesului împotriva Elenei Udrea, „...ca urmare a prescrierii faptelor, în dosarul de luare de mită şi spălare a banilor în legătură cu finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu”... Asta-i știrea... total neinteresantă, nu?... nu vă contrazic... interesant e, însă, corolarul: Ioana Băsescu beneficiază și ea de aceeași prescriere, în același dosar, dar pentru „instigare la delapidare şi spălarea banilor”. Cu alte cuvinte, procesul s-a tergiversat frumușel până la acest deznodământ fericit pentru fiica lui Petrov, căci pentru public tot nu mai conta dacă deja întemnițata Elena Udrea mai primește o pedeapsă în plus. Cred că asta s-ar putea traduce așa: avem un fost președinte care știe să negocieze într-o situație cu o miză care-l frige rău la lingurică... Pedeapsa Ioanei Băsescu era de 5 ani de închisoare... dânsa fusese înregistrată chiar de fostul iubit, în timp ce se certau cu privire la concediul din Cuba, plătit cu banii strânși frumos pentru campania prezidențială.
 
    Pe 11 iulie David Andrei Vlad, elev al Colegiului Naţional „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Buzău, a obţinut medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Biologie, organizată în Dubai, iar pe 12 iulie lotul României a ocupat locul întâi între ţările din Europa şi locul patru în clasamentul pe naţiuni, obţinând şase medalii la Olimpiada Internaţională de Matematică din Chiba, Japonia, cea mai bună poziţie din ultimii 24 de ani, România fiind depăşită doar de China, Statele Unite ale Americii şi Coreea. Având în vedere faptul că în Japonia și în Dubai președintele nostru merge fără nicio treabă, doar în concediu, mi se pare semnificativ faptul că alții semeni de-ai noștri chiar călătoresc cu motive serioase și se întorc și cu rezultate excelente de acolo!
 
    Pe 13 iulie Tudor Chirilă protestează alături de alți câțiva indignați în Piaţa Victoriei din Capitală sub sloganurile: „# Toţi Ştiau - Dar sunt fără Dumnezeu”, „# Toţi Ştiau - Dar i-au lăsat să sufere şi să moară”, „# Toţi Ştiau - Dar fac parte din aceeaşi reţea mafiotă”. Însă și noi știam cum arată propaganda grosieră și ipocrizia crasă care n-au nimic de-a face cu compasiunea... de altfel, Gabriela Firea și Marius Budăi și-au dat deja demisia, așa că mini-protestul rămâne fără obiect și participanții nu mai insistă...

    Pe 17 iulie Klaus a participat la al treilea Summit Uniunea Europeană -Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene unde a vorbit „despre consolidarea relaţiilor dintre România şi statele din regiune”... chiar așa, despre ce altceva să vorbească?
 .
    Apoi se constată, pe 18 iulie, că, după soluționarea contestațiilor, aproape „... jumătate dintre candidaţii la examenul de titularizare pentru ocuparea unor posturi didactice în învăţământul preuniversitar au obţinut la proba scrisă note sub 7, aceasta fiind nota minimă pentru a obţine statutul de titular (angajare pe perioadă nedeterminată)”. Ei, nu-i nimic... măririle de salarii sunt asigurate, deci, case closed!
 
    Pe 25 iulie, la sediul Ambasadei SUA, doamna ambasador Kathleen Kavalec ridică steagul LGBTQI+ lângă steagul SUA, deoarece: „nu este loc pentru mesaje de ură sau intoleranţă într-o democraţie sănătoasă” sau, cum a zis și Oana Pellea mai demult: „dragostea nu se votează”. Ridicarea drapelului-curcubeu a reprezentat dăcât o „încălzire” ușoară pentru „Bucharest Pride Parade”; ca urmare, evenimentul lunii este parada Pride, din 29 iulie. Misiuni diplomatice și organizații internaționale din București transmit felicitări călduroase organizatorilor și angajamentul lor „de a susține, respecta, promova și proteja” etc, etc.. Mulți participanți la paradă sunt minori și mulți părinți au venit cu copiii.
 
    (va urma)


    3 ianuarie 2024

Comentarii

Postări populare