PENTRU CÂȚIVA DOLARI ÎN PLUS... (POVESTE POPULARĂ ROMÂNEASCĂ)

    MOTTO: „....«Pentru acest împrumut, România s-a obligat să nu mărească rezerva de stat mai mult de 350.000 de tone de cereale, însemna consumul României pe 3 săptămâni, să privatizeze sau să lichideze 1.600 de societăți agricole de producție, 150 de societăți de producție din piscicultură și acvacultură, Comcerealul și Semromul, și toată lumea mă întreabă azi de ce cumpărăm semințe de la companii străine. Păi din 1997 facem asta, că ne-am angajat, ca stat, să lichidăm sau să privatizăm structuri de importanță strategică națională», ne-a declarat deputatul Adrian Chesnoiu, fostul ministru al Agriculturii.” (NAȚIONAL. ro, 13 octombrie 2022)
    ..................................................................................................
    Ei, dragii moșului, a fost odată ca niciodată, că dacă n-ar fi, nici nu s-ar povesti, un guvern Ciorbea Victor...

    Era o mândrețe de guvern cum România nici c-a mai pomenit, format din Făt-Frumos-cu-ochii-mprăștiați-și-cei-cincisprezece-mii-de-specialiști, care de care mai specialist și mai expert! Și guvernul lui Făt-Frumos, instalat prin votul cetățenilor care COCOPO și COCOPA nu avuseseră până atunci și-și doreau din suflet să aibă, odată mi ți s-a opintit ca să scoată agricultura patriei din durere și nevoi! Iar pentru ca să poată Făt-Frumos-cu-ochii-mprăștiați să facă asta, a trebuit să plece el hăt, departe, la BIRD-Împărat, care-și avea împărăția peste ocean și să-i ceară de nevastă-temporară, adică nevastă care se folosește și se dă înapoi, pe Ileana Cosânzeana, materializată -la acea vreme îndepărtată- sub forma unui „Împrumut de ajustare a sectorului agricol” de 280 de milioane de parai plus 117,5 milioane mărci foarte-foarte germane.

    E drept că mireasa era cam pirpirie pentru virilul Făt Frumos și pentru planurile sale de sporire a natalității și de redresare a sectorului agricol, dar, de! dacă tot bătuse mări și țări, a zis să nu se întoarcă, totuși, cu mâna goală. Așa că s-a pregătit de nuntă... numai că tata BIRD, socrul mic adică, nu era dispus să-și împrumute odrasla -juma’-americancă, juma’-nemțoaică- așa, tam nisam, lu’ primul Făt Frumos venit, chiar dacă avea să o primească înapoi, peste o vreme, mai grăsuță, mai roșie în obraji, mai întremată în urma dietei cu dobânzi și numai bună să o împrumute la altul... Ci, prin Contractul prenupțial (ACORD DE ÎMPRUMUT din 1 iulie 1997-Împrumutul de ajustare a sectorului agricol- între România şi Banca Internațională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare) a cerut și niscaiva garanții, și anume în Anexa 3 a Contractului, garanții pe care se pare că Făt Frumos le-a considerat întemeiate și s-a gândit să le acopere mulțumitor. Că altfel nu ratifica viteazul Făt Frumos acordul prenupțial prin Ordonanța 13 din 7 august 1997!

    Toate-toate punctele din Anexa 3 sunt importante, dar eu zic să ne oprim la:

    1.Împrumutatul a furnizat o dovadă satisfăcătoare Băncii, după cum urmează: (i) ca AU FOST ELIMINATE toate subvenţiile pentru îngrăşăminte; (îi) ca Împrumutatul a prevăzut în proiectul sau de buget pe anul 1998 REDUCEREA cu cel puţin 25% în termeni nominali a SUBVENȚIILOR PENTRU SEMINȚE, comparativ cu suma alocata similar din bugetul pe anul 1997; şi ca (iii) Împrumutatul a privatizat sau, dacă nu, A INIȚIAT LICHIDAREA (prin numirea unui lichidator) a doua societăţi de seminţe: UNISEM şi SEMROM (sau societăţile succesoare acestora).”

    ...și la:

    3. Împrumutatul a furnizat o dovadă satisfăcătoare Băncii că: a) a privatizat sau, dacă nu, A INIȚIAT LICHIDAREA (prin numirea unui lichidator) pentru cel puţin: (i) 20 de societăţi comerciale ANPA (Agenţia Naţionala pentru Produsele Agricole - R.A.); (îi) 30 de societăţi Comcereal; şi (iii) 1.500 dintr-o lista de 1.682 societăţi de stat şi 82 foste societăţi prestatoare de servicii agricole; b) a întreprins toate măsurile necesare pentru privatizarea a încă 14 societăţi Comcereal.”

    ...și la:

    „4. Împrumutatul a furnizat o dovadă satisfăcătoare Băncii în legătură cu faptul ca rezerva de grâu a statului pentru cazuri de urgență VA FI REDUSĂ la nu mai mult de 350.000 tone metrice, până la data de 31 august 1997, şi acest nivel NU VA FI DEPĂȘIT ULTERIOR (!!!, n.n.)”.

    ...și la:

    „6. Împrumutatul a furnizat o dovadă satisfăcătoare Băncii în legătură cu faptul ca toate fermele de creştere a porcinelor şi păsărilor, aparţinând statului, au fost privatizate sau, dacă nu, A FOST INIȚIATĂ LICHIDAREA ACESTORA (prin numirea unui lichidator).”

    Nerăbdător să-și aducă mireasa de împrumut în așternut, mirele s-a uitat indiferent peste Contractul prenupțial și și-a soptit în barbă:

    „La dracu! Altceva decât să-mi tai craca de sub picioare nu-mi cere tata socru! Ce mare lucru!”

    Și i-a poruncit cavalerului de onoare, Mircea Geoană, pe atunci ambasador în țara de dincolo de ocean, să semneze fără grijă! Lu’ maică-sa, soacra mare (adică România) s-a gândit să nu-i spună decât că-i aduce noră temporară, pe care a însoțit-o cu chiuituri și felurite orații, băgând însă în același timp la dospit, sub șaua calului, Anexa 3. Adică acolo unde, plin de uimire, a găsit-o ministrul Chesnoiu în timp ce încerca, fără rezultate, să mărească rezerva de stat la mai mult de 350.000 de tone de cereale! Fapt care i-a și cauzat la ficat lui Adrian Chesnoiu, căci a putut să constate în scurt timp, pe pielea lui, vremelnicia FUNCȚIEI, când e luată la ochi de ORGAN.

    Ei, cam așa se scrie istoria... Iar eu am luat o bucată de batoc și-un picior de iepure șchiop, și-am încălecat pe-o șa, de v-am spus povestea-așa! Însă dacă voi credeți, dragi copii, că aceasta este o poveste cu final fericit, dintr-acelea în care puricele se potcovește cu 99 de ocale de argint și sare direct în parteneriatul neuro-atlantic unde este apreciat, iubit și respectat ca un egal și ca un frate, eu zic să schimbați povestitorul și să mergeți domniile voastre la Radu Tudor care are în tolba cu povești felurile variațiuni pe această temă cu care vă poate adormi oricând!

    Căci poveștile lui sunt de adormit copiii, spre deosebire de ale mele care sunt numai și numai DE TREZIT!!!
    ..............................................................................................
    P.S. Monitorizarea respectării angajamentelor partidelor se făcea în 1997 prin COCOPO, adică prin Consiliul de Coordonare Politic, în timp ce monitorizarea votului parlamentar se făcea prin Consiliul de Coordonare al Parlamentului, respectiv COCOPA. Partidele care făceau parte din coaliție în 1997 erau: conglomeratul CDR (cu conducere colectivă: Ion Diaconescu-PNCȚD, Mircea Ionescu Quintus-PNL, Sergiu Cunescu- PDSR, Otto Weber-PER), PD (președinte Petre Roman), PSDR (președinte Sergiu Cunescu) și UDMR (presedinte Marko Bela). Toți aceștia au ratificat Acordul de mai sus cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (cunoscută sub numele popular de Banca Mondială).


    16 octombrie 2022

Comentarii

Postări populare