O NUNTĂ LA CARE „SOCIETATEA TIMIȘOARA” ÎN LOC SĂ DEA DARUL ȘI-A LUAT ÎNAPOI DARUL OFERIT ÎN 2005 LUI ROBERT TURCESCU!!!

 

    MOTTO: „Participarea dlui Turcescu la nunta liderului AUR a fost un neașteptat și dezamăgitor prilej de a constata că dl Turcescu și-a exprimat, implicit și explicit, simpatii pentru un lider extremist și o formațiune politică extremistă, aflați la antipodul valorilor promovate de Societatea Timișoara. Un asemenea comportament, inacceptabil pentru noi, se adaugă stuporii create de autodenunțul său din 2014, rămas într-o toxică ambiguitate! că este ofițer acoperit. Ținând cont de toate cele de mai sus, Societatea Timișoara anunță că îi retrage premiul „Alexandra Indrieș” dlui Robert Turcescu și îl somează să facă fireasca modificare în CV-ul său. Pentru a nu induce, din nou, în eroare persoane care chiar cred în valorile democrației.” (Comunicat, SOCIETATEA TIMIȘOARA, pe pagina de FACEBOOK, 2 septembrie 2022)
    ................................................................................
    Multe lucruri dezgustătoare s-au petrecut după 1990. Dar unul dintre cele mai grețoase mi s-a părut a fi schimonosirea până la caricatură a simbolurilor reale ale acelui îndepărtat decembrie 1989. Bunăoară, cu privire la SOCIETATEA TIMIȘOARA, să zicem... care mai este rolul, rostul, relevanța și chichirezul acesteia la 32 de ani distanță de la acel decembrie? La ce folosește dânsa? Nu ar fi fost oare decent să se desființeze înainte de a deveni vuvuzeaua chioară a unor „cauze” atât de penibile și vopsite pe față, maimuțărind generoasele idealuri de acum 32 de ani?
 
    Am căutat lista membrilor fondatori. Erau 26, atunci, la înființare. La ultima actualiazare însă, pe care am găsit-o cu data de 11 iunie 2015, numărul lor crescuse la 103, ceea ce înseamnă un spor demografico-democratic absolut spectaculos în sânul micii comunități; în schimb, dintre cei 26 de membri fondatori se regăseau pe lista dolofană și „îmbunătățită” doar 6... Este adevărat, o parte dintre inițiatori, din păcate, ne-au părăsit între timp. Și totuși... ce caută în SOCIETATEA TIMIȘOARA Monica-Luiza Macovei? Cioroianu Adrian? Cristian Bușoi? Lang-Cheymol Guylaine (avocată în Franța)? Guichard Yves (Lyon, Franța)? Asta ca să dau, așa, câteva exemple care sar în ochi.
Mi-am amintit de faptele de vitejie ale SOCIETĂȚII TIMIȘOARA, care încă se luptă cu comunismul pe care mi ți-l vânează prin cotloanele istoriei, de zici că-i viu și mai multe nu, mi-am amintit, spuneam, citind eu pe 2 septembrie 2022 comunicatul prin care aceasta îi retrage premiul „Alexandra Indrieș” lui Robert Turcescu pentru că a chiuit fără rușine și a dansat cu figuri la nunta lui George Simion. Păcate capitale, cred.

    Interesant este că premiul i-a fost acordat lui Robert Turcescu în 2005... da, da, în 2005, ați citit bine... Bănuiesc că în 2014, pe când Turcescu descărca basculanta de cataroaie în direct în platoul televiziunii B1 TV, punându-și niște cenușă în cap și auto-detestându-se de „acoperit” ce era, Consiliul de conducere al Societății Timișoara era în weekend, așa că n-a observat despre ce este vorba în propoziție și nu i-a retras distincția. I-au trebuit Consiliului vreo opt ani ca să-și dea seama ce-a zis ăla în 2014! Vedeți, spre deosebire de Consiliu, când s-a gândit să-l ia pe domnul Turcescu la EVENIMENTUL ZILEI (lucru care s-a petrecut la începutul anului 2021), Mirel Curea a fost mult mai atent la nuanțe decât SOCIETATEA TIMIȘOARA și i-a tras un interviu „esplicativ” pe 5 noiembrie 2020, interviu „pus cu mâna” în care Robert ne-a zis de la obraz că el nici n-ar fi putut fi colaborator al Securității, că avea doar 14 ani la Revoluție... Foarte interesant... dar ne-am fi gândit noi, cetățeni, când deșerta dânsul rucsacul cu roci pe biroul Sorinei Matei că despre așa ceva ar fi putut fi vorba? Nu, desigur, că doar nu suntem idioți... Robert despre POST-REVOLUȚIONARII „acoperiți” din presă vorbea acolo, iar nu despre o colaborare cu prăfuita SECU, cea care născuse deja, în primii ani de după 1990, destui pui vii care să-i asigure perpetuarea speciei, în așa fel încât bătrâna să poată închide ochii liniștită!!!

    Și ia să vedeți ce mi-am mai adus eu aminte... păi, când Asociaţia „15 Noiembrie 1987” a solicitat SOCIETĂȚII TIMIȘOARA să-i retragă premiul „Speranța” (mișto nume având în vedere că a ajuns la un odios dinozaur încremenit într-un proiect din anii ‘50) Procurorului General Augustin Lazăr, pe care l-a acuzat de poliţie politică și l-a catalogat drept „un procuror de tip comunist, implicat în acţiuni represive”, dânsa, SOCIETATEA, prin vocea Brândușei Armanca, vicepreședinte (da, e chiar aia de la GDS și de la REVISTA 22) a scos printre dinți un amplu: „Nțțț!” și a explicat că Augustin e băiat bun, chiar dacă a fost oleacă represiv... dar, vorba aceea... cine n-a făcut și mici greșeli în tinerețe? Uite, chiar și Cîțu-Superman a băut un pahar în plus când era în America și l-au prins cu rața-n gură... pardon, cu volanul în mână. ...

    Și-apoi... de-a lungul timpului, SOCIETATEA TIMIȘOARA „care chiar crede în valorile democrației”, după cum singură declară, i-a premiat, în afară de Turcescu, tot „...pentru contribuţia avută prin intermediul cuvântului scris la dezvoltarea spiritului civic, la promovarea principiilor democraţiei şi ale statului de drept în România“ și pe următorii: Andreea Pora și ziarul TIMPOLIS, Andrei Cornea de la REVISTA 22, Mălin Bot -activist stradal, Radu Vancu -intelectual ambițios, Postul de televiziune Digi 24, (nu mai detaliez- dar, orișicât... redactor şef Cosmin Prelipceanu, cu bretele), Sorin Ioniță, Mircea Mihăieș, etc., în timp ce „...pentru cea mai însemnată contribuţie la instaurarea democraţiei, destrămarea structurilor comuniste şi menţinerea speranţei în România“, în afară de procurorul-dinozaur Augustin Lazăr, s-a gândit să o premieze pe Monica Macovei și pe „personajul colectiv” aflat sub titlul generic DNA!

    Și-atunci? N-am eu dreptate? N-ar fi fost mai decent să se dizolve SOCIETATEA TIMIȘOARA, discret, fără valuri, înainte să aflăm ce crede dânsa despre cum a jucat la nuntă Robert Turcescu, despre excluderea din magistratură a lui Cristi Vasilică Danileț și despre performanțele jurnalistice ale lui Mălin Bot?
    ................................................................................................
    P.S. În caz că ați uitat, vă aduc eu aminte: Moraru Radu, Turcescu Robert și Cartianu Gregoire au fost CEI TREI MUSCHETARI, prieteni la cataramă, iar pe vremea când Klaus câștiga alegerile în 2014 au cântat și au jucat în platoul NAȘUL TV, mai ceva decât a făcut-o unul dintre ei, în 2022, la nunta lui Simion. Prieteni pe viață! Sau nu, căci între timp...

    Turcescu despre Cartianu: „Prăpăditul de Grigore Cartianu (pe care acum niște ani l-am cules din flegmele în care îl aruncaseră toți și l-am adus în emisiuni de televiziune că mi-era milă de el) îndrăznește să se ia de mine pe site-ul lui. Nu ti-e rușine, lepră, să deschizi gura? Chiar crezi ca poți minți la nesfârșit pe toată lumea? Nu poți, măi, prăpăditule!” (Turcescu Robert, 6 august 2021, pe pagina lui de FACEBOOK)

    Cartianu despre Turcescu: „Colonelul-de-presă Robert Turcescu a reacționat printr-o diversiune murdară după ce Societatea Timișoara i-a retras un premiu pe care i-l acordase în 2005. Colonelul-cu-armata-nefăcută dă cu pietre după cei care i-au penalizat asocierile dubioase. Pietre din rucsacul ăla din spate, pe care nici până azi nu i l-a evaluat un «drept judecător»…” (Cartianu Grigore, 2 septembrie 2022, ZIARISTII. com)

    Moraru despre Turcescu: „Tot după ce m-am întors din USA am aflat că Turcescu are 500.000 de euro în cont și nu știu câte proprietăți și m-am crucit! Țin minte când am negociat cu el, să îl iau la Nașul Tv, cum se plângea că moare de foame! Acum îmi pare rău că l-am angajat, mai bine îl lăsam cu «rucsacul» lui!” (Radu Moraru-Nașul, AKTUAL 24. ro, 22 iulie 2016)

    Moraru către Cartianu: „Băi Grigore, eu am scris acid despre politicianul Turcescu, în cunoștință de cauză, și am băgat mâna în foc pentru un ziarist, adică pentru tine. Pricepi?! Te-am lăudat, băi Grigore! Am scris că daca voi afla că și tu ești securist atunci chiar merită să emigrăm cu toții!” (Radu Moraru, STIRI PE SURSE. ro, 23 iulie 2016)

    Cartianu către Moraru: „Aș vrea să te ajut cumva, dar nu știu cum. Bani nu pot să-ți dau, că nu-mi prisosesc nici mie, iar medici de specialitate nu cunosc…La final, un sfat prietenesc, poate nu e prea târziu: mai puțin whisky și mai multe controale! Să fii iubit și, dacă se poate, tratat la timp!” (Cartianu Grigore, AKTUAL 24. ro, 27 septembrie 2019)


    4 septembrie 2022

Comentarii

Postări populare