NU TRAGEȚI ÎN CHITARIST!

 

    MOTTO: „Și-a pierdut vara cântând/ Greierele, și, flămând,/ A văzut așa, deodată,/ Pornind viscolul să bată.// Nu se pomenea fărâmă/ De gânganie sau râmă,/ Și nemaigăsind nimica,/ Dete fuga-mpleticit/ La vecina lui, furnica.” (Jean de La Fontaine, GREIERELE ȘI FURNICA)
    .....................................................................................
    Măi dragă, deci... n-a fost de-ajuns La Fontaine, cu fabula lui care nu-i dădea greierașului nicio șansă de supraviețuire... căci, vă amintiți, zgârcita aia de furnică, făcută celebră de membrul de vază al Academiei Franceze, îl lăsa pe micul cântăreț să crape de inaniție... dar n-a fost de-ajuns, da? Deși era clar discriminat și avea dreptul la un pic de empatie:

    „Mă rog, maică,/ Sunt în picioarele goale,/ Am rupt opinci și obiele,/ De calc de-a dreptul pe piele.// Straie, ce mai am pe mine./ De gol ce-s, mi-e și rușine./ Am rămas de capul meu,/ M-a uitat și Dumnezeu.// Uite ce ți-aș fi cerut,/ Niscai boabe de-mprumut/ Până pe la Mărțișor.../ Vreau să rabd, dar să nu mor.//”

    Vrei să rabzi, hmmm? Ba o să mori, maestre, și asta nu numai din pricina furnicii lui La Fontaine, cum știai matale:

    „-Cum de ceri cu împrumut?/ Astă vară ce-ai făcut?/ Zise potrivindu-și baba/ Negrii-i ochelari cu laba./ -Ce să fac? De mi-e iertat,/ Astă vară am cântat./ Nopți cu nopți și zi cu zi.// -Ai cântat? Îmi pare bine!.../ Acum joacă dacă-ți vine!/ Și calica de mătușă/ Trânti ivărul la ușă.”

    Ia să vedem... las’ că vine acum Comisia Europeană, știți, aia condusă de doamna Ursula, o doamnă foarte cunoscută și de treabă, care după ce și-a epuizat ideile cu privire la pandemii și înțepături, se concentrează acum pe ce-ar mai trebui să aibă cetățenii prin tigăi și frigidere. Și cum stătea așa, pe gânduri, Comisia Europeană în frunte cu doamna Ursula... deodată îi trecu prin minte dacă nu cumva ar trebui să se asezoneze șnițelul savuros din lăcusta călătoare (Locusta migratoria) și piureul pufos din vierme galben de făină (Tenebrio molitor) cu o delicioasă salată din greierașul de casă (Acheta domesticus)! Îl știți... ăla simpatic, cîntărețul, chitaristul... chinezii cred că dacă ai norocul să găsești un greieraș îți poți îndeplini o dorință. Precizez: dacă GĂSEȘTI, nu dacă GĂTEȘTI, asta ca să nu fie vreo confuzie! Și bine că nu suntem în Barbados, că acolo uciderea unui greier înseamnă pierderi economice catastrofale! D-apăi prepararea lui la cuptor, cu sare, piper și ierburi de Provence!

    „Comisia Europeană a autorizat, joi, promovarea greierelui de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în UE, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar citat de Agerpres. Greierele de casă este a treia insectă care a fost probată cu succes pentru consum, după aprobările emise în luna iulie a anului trecut pentru viermele galben uscat şi în luna noiembrie pentru lăcusta călătoare. În cazul greierelui de casă, autorizaţia de consum este valabilă atât sub formă congelată, uscată cât și pudră.” (HOT NEWS. ro, 11 februarie 2022)

    Mai mult decât atât, greierașul e foarte „sigur și eficient”, exact ca vaccinul Pfizer al doamnei Ursula... adică dă alergii numai la 2-4% din populația adultă și la 8-9% dintre copii. În rest, e brici!
În schimb, când faceți fripturica de Locusta migratoria, să aveți mare grijă, deoarece:

    „Din păcate în cazul invaziilor contemporane, lăcustele nu prea pot fi mâncate datorită faptului că roiurile sunt tratate cu insecticide sau cu diferiți agenți patogeni pentru reducerea numărului.” (HOT NEWS. ro, 20 noiembrie 2021)

    Dar, din fericire, dacă avem vreo dilemă, e oricând gata să ne lumineze Cosmin Dragomir, jurnalist specializat în gastronomie, istoric și antropolog amator fondator al primei reviste dedicată cercetării istoriei gastronomiei românești:

    „Suntem, din punct de vedere culinar, conservatori și ignoranți în ceea ce privește diferențele culturalo-gastronomice. Probabil că nu le-am accepta (pe lăcuste / insecte) nici măcar sub formă de praf prin mezeluri care nu prea au văzut carnea la viața lor (...). Amicul Cezar Ioan îmi spunea că ar fi nevoie de câțiva influenceri și apoi o întreagă generație s-ar înfige în bolurile cu lăcuste. Nu știu ce să zic, cred că ar fi o modă de moment și ar ajuta ulterior prin diminuarea scârbei. Încă mă mir că nu e plin TikTok-ul de astfel de provocări.” (HOT NEWS. ro, 20 noiembrie 2021)

    Căci Cosmin nu vorbește așa, din cărți... el adaugă și valoroasa sa experiență personală:

    „Am încercat diferite insecte. Ce să zic... Crocante și cam atât. Nu îmi displac, nu îmi plac. Parcă ar funcționa mai bine cu mult mujdei și poate asta ar fi și soluția pentru români: dat prin mujdei nu mai simți nimic și merge. Bagi și o țuică și ai mai mâncat o zi.” (HOT NEWS. ro, 20 noiembrie 2021)

    Așadar, treci greierașul prin mujdei, bei o țuică din zeamă de gândăcel negru, de întuneric (Tenebrionid, de!), papi o brioșă de libarcă (Blatta orientalis) și zău că viața pare mai frumoasă! La sfârșit, n-ai putea refuza o cafea, râșnită proaspăt, din gândaci de Colorado (Leptinotarsa decemlineata), bine rumeniți!

    Asta-i... e vorba numai și numai despre cât sunteți de „conservatori și ignoranți” din punct de vedere gastronomic. Dar, sunt convinsă că o să vă reafirmați, dragilor, în calitate de cetățeni europeni și-o să renunțați cu ușurință la fleicușoara de porc în favoarea inegalabilei fripturici de greier! E doar o chestiune de mentalitate, nici într-un caz de gust!
    ...........................................................................................
    P.S.1 „...Noua lege a porcului, în formatul deja validat de Senatul României, le interzice țăranilor să crească mai mult de cinci porci în gospodărie. În plus, aceștia nu vor mai avea voie să de lături animalelor.” (DIGI 24. ro, 7 decembrie 2021).

    În schimb, cetățeni, dacă vă apucați de crescut greieri și lăcuste călătoare în gospodărie, nu-i nicio problemă... legea nu limitează numărul lor. Iar de hrănit, puteți să-i hrăniți cu ce doriți, nu se uită nimeni în troacă!

    P.S.2 „Încălzirea globală este fenomenul căruia încearcă să-i ţină piept întreaga planetă. Potrivit oamenilor de știință din Elveţia, vacile au o contribuție semnificativă la agravarea acestui fenomen. Ei susţin că o singură vacă produce, anual, echivalentul a circa trei tone de dioxid de carbon, din cauza eructaţiei și a flatulenţei. (...) Expertii spun ca metanul emis in atmosfera de flatulențele vacilor dauneaza de 24 de ori mai mult decat emisiile de dioxid de carbon.” (CANAL 3. md, 5 octombrie 2018)

    Așa că... mai bine creșteți viermi galbeni de făină... ăia au voie la flatulențe fără-număr-fără-număr. Doar se știe că flatulența viermelui galben e ca zefirul de mai iar eructația se poate aplana ținând viermele pe umăr și bătându-l delicat, pe spate, până face „gârrrr”!!!


    12 februarie 2022

Comentarii

Postări populare