RETROSPECTIVA ROMANȚATĂ A UNUI AN DE PANDEMIE ȘI COABITARE (V)
OCTOMBRIE 2021
Chiar pe 1 octombrie, special pentru a-i strica bucuria președintelui Klaus care se îndrepta spre Germania ca să primească, la Aachen, premiul „Carol cel Mare”, Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța se adaugă lungului șir de spitale românești arzând, la scurte intervale, ca niște ruguri pe tot teritoriul patriei. Rezultat? Șapte victime „directe”... asupra celor „indirecte”, respectiv cele de după mutarea pacienților în alte spitale, în general se păstrează discreția... adică, la fel cum se spune la radio: „morți ASOCIAȚI infecției COVID”, așa și aceia de după evacuarea de la locul sinistrului pot fi numiți, vag: „morți ASOCIAȚI întâmplării INCENDIU”. Klaus ține un discurs de 30 de secunde în care numește România STAT EȘUAT, fără a sesiza vreo legătură aparentă între România eșuată și faptul că el însuși conduce corabia plină de găuri în cală de nu mai puțin de șapte ani!
Tot pe 1 octombrie se produce și o schimbare benefică la Congresul USR PLUS -cade Barna și urcă Cioloș pe podium... De ce-am zis benefică? N-am zis eu, a zis marele analist Cristian Tudor Popescu, care știți că are numai analize serioase, scoase din inteligența lui superioară:
„Alegerea domnului Cioloș este o decizie în avantajul USR PLUS. Dacian Cioloș este un purtător de imagine mai bun decât Dan Barna (...) Dacian Cioloș e prezidențiabil. Dan Barna nu era (...) Este o dovadă de seriozitate, de civilizație politică și un lucru bun pe care l-a făcut USR PLUS.” (CTP la DIGI 24. ro, 1 octombrie 2021)
Și veni data de 5 octombrie... la ECHIPA CÂȘTIGĂTOARE, jale și fum... Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu nu numai că trece, dar trece „en fanfare”. Eu, de exemplu, nici nu apucasem să mă obișnuiesc cu sintagma absurdă „guvernul-cîțu” că deja cometa cu coada ei înfoiată a și căzut, pleosc! lăsând o pată de grăsime râncedă pe asfalt! Rareș Bogdan însă, cu ochii măriți de parcă n-ar fi fost cometă, ci un morcov cu frunze bogate care i-a intrat intempestiv în fund, lansează un sfâșietor: „ce ne facem, fetelor?” care pre mulți liberali i-a înlăcrimat, dar pre și mai mulți, adică pe aceia care l-au crezut că totu-i ca la șah, cu mișcări precise, i-a înfuriat cu spume!!!
Bazându-se pe ce-a zis CTP-ul, Cioloș primește mandatul de premier din mâna lui Klaus, pe 12 octombrie, fără să observe că acesta nu poate să-l sufere ba chiar l-ar face tăiței, dacă-ar putea, și pornește să-și facă majoritate. Cu alte cuvinte, se duce „bœuf” să-și caute majoritate și se întoarce „vache”...
Între timp, pe 18 octombrie, devine vacantă funcția de Președinte al Camerei Deputaților, prin demisia lui Ludovic Orban care, uitându-se lung la Nicolae Ciucă vede, în sfârșit „...ciiiinee eestee geeneeraaaluul!” și hotărăște să-și facă un partiduleț. O aripă. O aripioară. S-a mai întâmplat la liberali... unde „mică și veselă” e deviza... despre echipă vorbesc, of course! sper că v-ați gândit la altceva. Așadar, pentru două săptămâni, fundul de interimar al lui Florin Roman va umple cu generozitate golul lăsat de Ludovic Orban pe scaunul de Președinte al Camerei Deputaților. Mai târziu, vom vedea și cine-i merituosul Florin Roman, acest Heckle&Jeckle, acest Hocus&Pocus, acest Stan&Bran al cărților memorabile care nu pot fi găsite, din pricină că nu s-au scris...
Pus în fața răutății lumii, pe 20 octombrie, Julien Cioloș strânge pentru guvernul său în parlament doar 88 de voturi „pentru”, din cele 234 necesare ca să-și treacă guvernul și e nevoit să-și strângă jucăriile... După ce își spune în sinea lui că nea Cioloș în loc să fie precáut, a fost mai degrabă... ăăăă... mă rog, înțelegeți dumneavoastră..., Klaus îi încredințează mandatul lui Ciucă Nicolae, pe 21 octombrie, cu o rapiditate și o îndrăzneală de Speeady Gonzales.
Rareș Bogdan, cu logica sa impecabilă, ne povestește că generalul Ciucă a fost propus premier de către Vasilică Cîțu exact cu aceeași maturitate politică și cu aceeași eleganță cu care Vasilică Cîțu a fost propus mai demult de Ludovic Orban -adică pentru că așa a vrut Klaus:
„E o situație care necesită O MÂNĂ FORTE, a fost o analiză extrem de serioasă în care președintele PNL a dovedit maturitate iar Cîțu, cu o eleganță de lider politic matur, l-a propus pe Nicolae Ciucă, UN OM REMARCABIL apreciat atât în interiorul României cât și în afară!” (Rareș Bogdan, la ROMÂNIA TV, 21 octombrie 2021)
Ciucă încearcă o variantă de guvern minoritar, PNL-UDMR... dar PSD spune că nu va susține. USR zice -„nici noi” ... iar minoritățile vor majoritate stabilă, nu frecții la picior de lemn... USR vrea înapoi la guvernare, dar PNL-ul lui Ciucă ignoră... PSD parcă ar vrea și el, dar pune condiții... UDMR vrea oricum, însă dă nervos din picior văzând atâta debandadă... AUR nu vrea deloc la guvernare, dar nici nu-i invită nimeni...
Se impun noi și noi restricții sanitare începând de pe 25 octombrie iar România trece vijelios prin „valul 4”. Nu și Klaus... căci el pleacă, pe 27 octombrie, împreună cu nevasta, să vadă piramidele. Adică își ia și el colacul cu rățușcă, precum Nicușor Dan, dar pune în bagaj și găletușa și lopățica, deoarece a aflat că în Egipt e mult nisip și te poți juca nestingherit.
NOIEMBRIE 2021
Premierul desemnat, Ciucă Nicolae, își depune mandatul pe 1 noiembrie 2021, după ce negocierile cu partidele pentru susținerea unui guvern minoritar au eșuat; PNL demarează discuții de culise foarte serioase pentru intrarea PSD-ului la guvernare.
Tot pe 1 noiembrie, Rareș Bogdan se gândește să conceapă o declarație „revizuită și adăugită” după ce a recitit ce a zis în 27 octombrie, și anume:
„PNL nu ia în considerare formarea unui Guvern Ciucă cu reprezentanți de la PSD... Domnul Ciucă e militar de carieră, nu abandonează niciodată o misiune. Nu va depune mandatul, ca lucrurile să fie extrem de clare!!!”
După recitire, două întrebări se lăbărțează în mintea și-așa fără ocupație a lui Rareș: oare este el chiar cel mai prost din partid? sau colegii nu mai vor să-i dezvăluie mersul lucrurilor și deciziile de ultim moment? E puternic tentat să răspundă afirmativ la ambele întrebări.
Optimist, Vasilică Cîțu, președintele PNL, declară, pe 3 octombrie, că sunt șanse consistente de a reface „coalițea” deoarece discuția cu useriștii „...a semănat foarte mult cu o terapie de grup”. Useriștii încep să înțeleagă cam ce-a vrut să spună Cîțu, deoarece acesta împreună cu Ciucă erau vârâți până peste cap deja în tratativele cu PESEDEU găsind, desigur „...multe lucruri care unesc cele două partide.”
De-aici încolo, negocierile cu PSD merg unse... adică PNL pierde, la negocieri, toate ministerele cu bani în favoarea social-democraților. Se decide ca, prin rotație, cele două partide să furnizeze premierul. Simultan, ECHIPA CÂȘTIGĂTOARE se gândește cum naiba să scape de balastul Cîțu. Cum să motiveze ei un nou Congres... și pe cine să aleagă? Pe Ciucă? Bine, discursul lui Rareș Bogdan poate fi identic cu cel din 25 septembrie, dăcât că schimbându-l pe ici, pe colo, prin părțile esențiale: „Ciucă-Președinte! Ciucă-Președinte! Ciucă-Președinte! Ciucă-Președinte! (sforzando...)!” Ce mare scofală!
Pe 18 noiembrie România, copil obraznic, needucat și mai mult nevaccinat, are onoarea de a fi vizitată de Thierry Breton, comisar european, care-i spune, părintește, ce anume se așteaptă de la ea:
„Acest instrument mai restricționează puțin modul în care trăim, dar certificatul și vaccinul constituie instrumentele necesare pentru a putea lupta împotriva virusului. Acestea sunt măsuri pe care trebuie să le luăm acum, când avem un val care se manifestă. România trebuie să ia decizii dificile. Sunt decizii foarte dure. Certificatul și vaccinul sunt două instrumente în lupta noastră împotriva virusului. E nevoie de CURAJ POLITIC pentru a implementa aceste măsuri.”
Din fericire, comisarii UE vin dar mai și pleacă. Iar după plecarea lui se aude în România un reconfortant „ba p-a mă-tii” care reverberează până la guvern...
Vine și ziua de 25 noiembrie când, cu o majoritate zdrobitoare, guvernul pesedisto-penelist cu UDMR în coadă este votat în parlament. Se produce instantaneu un tsunami de lepădări dramatice, pe de o parte, de maleficul Iohannis, cel care a permis așa ceva și, pe de altă parte, de prostul de PENELEU care s-a agățat de această construcție! Marius Manole... Lucian Mîndruță... Tudor Chirilă... Oana Pellea... Ana Blandiana... Mihai Șora... Gabriel Liiceanu... Mircea Cărtărescu... Dan Tapalagă... adică toată floarea cea vestită a haștagismului bucureștean se scutură de Iohannis de parcă ar fi călcat pe el în parc, în întuneric, întrebându-se ce e chestia aia moale, aderentă la talpa bocancului și care miroase așa nasol...
Pe 28 noiembrie, generos, Nicușor Dan dă „...o! brad frumos!” la tot cartierul. Nu vă grăbiți însă să mergeți cu cântecul mai departe și să rostiți: „...cu cetina tot verde”, căci bradul lui Nicușor e făcut din lădițe de marmeladă și scobitori. Deci, n-are cetină. Culoarea lui e bej-gălbuie. Nici globuri n-are. Nici beteală. De fapt, n-are nimic, e doar o poliță supraetajată. Totuși, are avantajul că va fi bun și la anu’ și la mulți ani, dacă-și va mai aminti cineva cum se asamblează.
DECEMBRIE 2021
În decembrie, ca de obicei, nu se întâmplă nimic.
În prima jumătate a lunii, toată lumea se preface că lucrează. În a doua jumătate nu mai e nevoie să se prefacă, deoarece deja cetățenii care lucrează în multinaționale, studenții, parlamentarii, schiorii amatori, elevii, copiii de grădiniță și Nicușor Dan sunt cu un picior în vacanță.
Singurul eveniment cu adevărat impresionant este faptul că, pe 15 decembrie 2021, Florin Roman își dă demisia din funcția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, pentru că nu a găsit în biblioteca sa personală cartea pe care a zis că a scris-o. Și pentru că a mințit când a declarat în CV că a urmat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj cursurile Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor. Și pentru că, dacă tot nu a găsit cartea al cărei autor a pretins că ar fi, a trimis la redacția unei publicații niște pagini din teza lui de licență. Care erau plagiate, integral.
În aceeași zi, Florin Roman a precizat, pe pagina lui de FACEBOOK:
„Când albul devine negru, când orice vorba îți este răstălmăcită, când îți asumi erori materiale, dar se ajunge la linșaj din prima zi de mandat, este prea mult. Nu vreau ca acest scandal sa afecteze activitatea Executivului. Plec din funcția de ministru cu fruntea sus! Așa sa îmi ajute Dumnezeu!”
Credeți că Florin Roman are vreo reacție negativă la aceste rânduri? Nu, n-are, că le-a șters. În schimb are vreo 1240 de emoticoane râzând cu gura până la urechi. În semn de apreciere, desigur...
(sfârșit)
2 ianuarie 2022
2 ianuarie 2022
Comentarii