O POSTARE MODESTĂ, PE O TEMĂ MINORĂ DE TOT...
Poate că vă mai amintiți, cetățeni, cum plagiatul era, acum aproape 10 ani, o temă de dezbatere care zgâlțâia zdravăn scaune de premieri și funduri de doctoranzi de-ai lui Gabriel Oprea... Cutremurul atingea și dărâma din șa, undă cu undă, o mulțime de puternici ai zilei. Liiceanu, furibund, înfiera!!! CTP-ul, dezlănțuit, vitupera!!! Softul de depistare a plagiatelor se înroșea de-atâta utilizare. Numai că... știți cum se întâmplă... Dacă deschizi cutia Pandorei cu Ponta, ai grijă să n-o găsești înăuntru pe Kovesi, că n-ai să știi cum naiba să închizi cutia mai repede! Ceea ce s-a și întâmplat... După ce Ponta Victor a fost pus la colț, GRAUR (Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară) a crezut că e liber la dezvăluit plagiate. Avea să constate însă, în scurt timp, că nu poți să măsori plagiatele cu aceeași ruletă, deoarece există plagiate de „să-ți fie rușine, Victor Viorel!!!” și plagiate de bine și de omenie, mai presus de orice critică, în caz că autoarea este Laura Codruța Kovesi, actual procuror intergalactic.
Așa că, după ce Victor Viorel a fost pus cu botul pe labe, pe 1 august 2016, prin retragerea titlului de doctor, lucrurile s-au liniștit și nu i-a mai păsat nimănui de indignarea GRAUR, care a dat publicității, pe 21 ianuarie 2019, un comunicat prin care solicita judecarea cu aceeași măsură a „intergalacticei”:
„Lumea academică şi mulţi alţi oameni de bună credinţă sunt în continuare indignaţi de modul în care în cazul Kovesi, un organ al unei autorităţi a statului a acţionat, a reuşit să ridice standardul dublu la nivel de ‘stat perpendicular’, adică legea pentru unii nu este legea pentru toţi. Prin aceasta, organismul consultativ a permis apariţia unei decizii prin care o teză de doctorat a unui demnitar în funcţie a fost scoasă de sub incidenţa acuzaţiei de lipsă de integritate şi a permis păstrarea unui titlu ştiinţific necuvenit de doctor în drept. (…) Întrucât teza este plagiată, este, de asemenea, firesc să folosim pentru autoarea ei sintagma de «plagiatoare»(...). Asociaţia GRAUR va solicita Ministerului Educaţiei anularea deciziei de ne-plagiat emisă în cauză şi retragerea de îndată a titlului de doctor acordat în condiţii nelegale dnei Laura Codruţa Kovesi şi (…) va solicita Ministerului Educaţiei sancţionarea tuturor persoanelor implicate în acţiunile de analiză lipsită de fundament a deciziei în discuţie.”
Consecințe? Ete, fleoșc! cum ar zice marele filosof bulgar... ăăă... nu-mi amintesc numele său. Și au mai trecut vreo doi ani cu batiste puse pe țambal de câte ori a fost nevoie, uneori cu retrageri discrete de titluri. Numărul de plagiate fiind însă atât de mare și atingând toată sfera politico-administrativă a patriei, subiectul a trecut repede în umbră.
Până de curând... când un fazan dolofan, Florin Roman, ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, membru de vază, pe vremuri, în „echipa câștigătoare” care însă a întors armele, fără milă, împotriva a ceea ce a mai rămas din „echipă...” în ultima vreme (Vasilică Cîțu& Dan Vîlceanu, atât a mai rămas... n.n.), invitat să prezinte publicului o carte pe care și-o trecuse voios în CV, „Teoria sistemelor informaţionale”, chipurile apărută la Editura Academiei Române, în 2006, și-a dat seama că nu poate face „proba cu volumul pe masă”, deoarece nu-l găsește în bibliotecă și nici editura n-are habar de lucrare. Acum, fie vorba între noi... dacă mă întreba pe mine, i-aș fi spus lui Florin Roman că și Mândruță Lucian a scris o carte pe care a folosit-o ulterior, bine „fezandată” între palme, ca să fie plăcută părților moi ale anatomiei, la unele activități desfășurate în fundul grădinii... așa poate că își aduce și dânsul aminte ce-a făcut cu cartea...
Numai că între timp s-a dezlegat misterul, exact ca la Radio Erevan: nu era la Leningrad, ci era la Moscova, nu era limuzină, ci era bicicletă, și nu i-au dat-o, ci i-au luat-o! Respectiv: nu era Editura Academiei, ci era „revistă de specialitate”, nu era carte ci era articol... ei, hai! și motiv de dizertație, și nu prea a fost scris, ci mai curând, copiat...
Publicația LIBERTATEA. ro, care a cerut explicații ministrului Florin Roman cu privire la nebuloasa Andromeda din CV-ul său, a primit la redacție 10 pagini de dizertație florinromanescă, dovedind, chipurile, puterea sa creatoare. Numai că:
„Analizate, toate cele 10 pagini pe care Florin Roman le-a oferit redacției din lucrarea sa de master sunt copiate integral. Practic, textul, imaginile și graficele din lucrarea semnată de ministru în 2012 apar, în aceeași formulă, în lucrarea depistată, un suport de curs din anul universitar 2007-2008 de la Universitatea Politehnică Timișoara și semnat de profesorul Constantin-Dan Dumitrescu.” (LIBERTATEA. ro, 9 decembrie 2021)
Faptul că Florin Roman a trimis publicației LIBERTATEA zece pagini din dizertația sa de masterat, copiate mot-a-mot, este, nu-i așa? cel puțin bizar... dacă știi că ai copiat, cum să trimiți ca dovadă în favoarea inteligenței tale tocmai paginile integral plagiate? Se poate una ca asta? Da, sigur că se poate, dacă NU ȘTII că au fost copiate... dacă altcineva ți-a făcut dizertația... Nu ar fi primul, nici ultimul, ministrul Florin Roman, care să înghită, pe nemestecate, o astfel e farsă.
Rănit în „umorul” propriu și atent la mișcările fostului concubin de guvernare, USEREU a sancționat rapid păcătosul:
„Ce încredere ar mai putea avea cetăţenii acestei ţări în acest minister şi, de fapt, în întregul guvern, ştiind că un ministru care a plagiat are de coordonat 1,8 miliarde de euro din bani publici? Furtul intelectual rămâne un furt oricât ar încerca Florin Roman şi alţi foşti prim-miniştri sau miniştri să diminueze gravitatea faptei şi el trebuie sancţionat. În aceste condiţii, este de neacceptat rămânerea lui Florin Roman în funcţia de ministru şi cerem premierului Nicolae Ciucă demiterea sa.” (din Comunicatul USR, 9 decembrie 2021)
Numai că eu cred că nu se va întâmpla nimic. Pentru că nu există vreun interes să se scormonească acum în acest buboi cu moț.
Eu cred că mulți dintre cei care sunt dovediți ca plagiatori nici măcar nu știu că au plagiat. Căci ei au făcut doar negoț -ți-am dat banii, mi-ai dat lucrarea... Dacă însă gluma o să se-ngroașe, mi-e teamă ca lanțul de iubire între masteranzi și făcători de lucrări să nu se facă praf, cu lacrimi de ambele părți și cu un sfâșietor „ia-ți dizertațiile înapoi”!
...........................................................................................................
P.S. În fotografie, îl puteți vedea pe Florin Roman în timpul istoricei sale „greve a foamei” de două ore și circa patruzeci și șapte de minute, din 18 septembrie 2017. Evenimentul rămâne consemnat în Cartea Recordurilor la categoria „cea mai scurtă grevă a foamei” cu cel mai lung motiv; practic, până a explicat Florin Roman motivul, „greva foamei” a expirat...
10 decembrie
...........................................................................................................
P.S. În fotografie, îl puteți vedea pe Florin Roman în timpul istoricei sale „greve a foamei” de două ore și circa patruzeci și șapte de minute, din 18 septembrie 2017. Evenimentul rămâne consemnat în Cartea Recordurilor la categoria „cea mai scurtă grevă a foamei” cu cel mai lung motiv; practic, până a explicat Florin Roman motivul, „greva foamei” a expirat...
10 decembrie
Comentarii