UN FILOSOF LA PESCUIT

 

    MOTTO: „Eu zic că noi, cei care suntem prezenți aici, și mulți alții care nu sunt, ne-am luptat ca să avem o guvernare bună, o viață decentă și cât este posibil să și prosperăm. Una dintre temele preferate ale adversarilor noștri politici în timpul campaniei electorale a fost că PSD-ul a sărăcit Vasluiul. Eu mă întreb de foarte multă vreme, cunoscând și situația economică a județului, când a fost acea perioadă în care vasluienii erau foarte bogați, se bucurau de cea mai mare prosperitate din țară și CUM AM FĂCUT NOI, CEI CARE AM FOST VOTAȚI DE CELE MAI MULTE ORI, DE CEA MAI MARE PARTE A LOCUITORILOR JUDEȚULUI VASLUI, SĂ-I SĂRĂCIM?” (Dumitru Buzatu, pe 24 ianuarie 2023, la realegerea sa în unanimitate, ca președinte al organizației județene Vaslui a PSD)
    .................................................................................
    Dacă a făcut cineva o surpriză frumoasă în plină precampanie electorală partidului care l-a ținut în brațele lui vânjoase, necontenit, din 1992 până azi, păi acela este domnul Dumitru Buzatu, vicepreședinte al PESEDE, fost parlamentar, actual președinte al Consiliului Județean Vaslui, de profesie filosof! Căci, cum filosofii nu s-au prea înghesuit în tabăra social-democrată, partidul a considerat că o astfel de „rara pesedista avis” trebuie musai ocrotită prin lege. Și mi ți l-au făcut parlamentar... și mi ți l-au făcut vicepreș’ la partid, și mi ți l-au făcut vicepreș’ la Consiliul Județean Vaslui, apoi preș’ al aceleiași instituții! Soția, filosoafă și dânsa -hop! în Parlamentul României, apoi europarlamentară, în timp ce fiul cu licență în Științe politice și administrative, plus master în Drept european, a fost blagoslovit de către același generos partid cu diferite sinecuri, care mai de care cu un moț mai bine exprimat pe fesul social-democrat!
 
    Adică, vreau să spun, partidul L-A IUBIT pe Dumitru Buzatu!
 
    Iar el se îndrepta, vorbind înțelept pe la adunări, exact așa cum trebuie să vorbească un fost absolvent de Istorie-Filozofie la zi -nu la seral sau la F.F., ca alții- către o binemeritată odihnă legănată de pensioara de 95.820 lei pe an pentru limită de vârstă, plus un mizilic de indemnizație de 73.372 lei... ceea ce, desigur, nu-i extraordinar pentru unul care astăzi, împreună cu salariul de președinte al Consiliului Județean Vaslui încasează pe lună aproape 28 000 de lei (adică vreo 5 600 de euroi), dar, zic, până la urmă se poate descurca omul și cu 14 000 de lei pe lună (respectiv 2 800 de euroi), dacă e mai cumpătat, așa... și mai strânge cureaua când și când...

    Numai că filosofia de la mine de-acasă nu prea se potrivește cu cea de la Vaslui. Răsfățatul partidului și-a făcut socotelile și i-a dat cu rest... Păi, cum să lase lucrurile așa? Decât cumpătat și „mațe-fripte de oftică”, drămuind lunar cei 2 800 de coco, nu-i mai bine bogat și cu viscerele anesteziate de plăcere, cu burta la soare pe Coasta de Azur, reflectând filosofic la trista perisabilitate a puterii pe planetă?
Ei bine, Dumitru Buzatu a ales a doua variantă. Și cum el, om mai în vârstă, a agreat întotdeauna frumusețea soluțiilor clasice la problemele existențiale, a considerat că o șpagă dată frumos, limpede, în bancnote de 500 de lei legate cu banderole, ca să nu te mai străduiești să le numeri, ci doar să le răsfoiești puțin cu degetele, așa... ca să nu fie dedesubt hârtie de ziar, cum a văzut dânsul în filmele cu gangsteri care se trag în piept unii pe alții, e cea mai potrivită ca răspuns la întrebările sale legitime privind viitorul.

    De obicei eu nu prea cred în „capturile” DNA, o instituție pe care am detestat-o în numeroase cazuri pentru felul dezgustător în care răspundea comenzilor politice („...întâi îl reținem și las’ că pe urmă vedem noi ce-i punem în cârcă...”). Nu o dată prejudiciul declarat inițial de sute de mii de euro, devenea, în comunicatul următor, de câteva zeci de mii, pentru ca, la proces, să se fi subțiat binișor la câteva mii... că oricum, cetățeanul nu reținea decât primul comunicat...

    Numai că, de astă dată, lucrurile nu arată așa... de astă dată arată ca o luare de mită pe bune, „în direct și la o oră de vârf”! Și nici nu cred că domnul Buzatu -om deștept, de altfel- va încerca să spună: „...eu am protejat, din respect pentru marele poet român, cele 2 500 de chipuri ale lui Mihai Eminescu, puse în 25 de teancuri de câte 100 de portrete, în portbagajul autoturismului propriu, pentru ca nu cumva să înceapă ploaia și să se ude...” adică așa cam cum a declarat unul că a ascuns șpaga „...în portofel, ca să nu se fure!!!!”

    Sau poate că totul este doar o înscenare și domnul Buzatu chiar a mers la pescuit, după cum a zis dânsul într-o interceptare dată publicității: „...când vin, vin... pescuiesc CINCI MINUTE și plec!!!”... Nu e nimic ciudat în asta... Doar e știut că pescuitul sportiv rivalizează din punct de vedere al celerității cu proba de alergare-viteză pe distanțe mijlocii și lungi!!!


    23 septembrie 2023

Comentarii

Postări populare