O POVESTE CU ALEGERI PREZIDENȚIALE ÎN TURCIA


    A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi, nu s-ar mai povesti, pe când făcea șaorma pere și baclavaua micșunele, un pârdalnic de scrutin electoral prezidențial în Turcia. Și-n urma lui, numai ce se realeseră Erdogan, slăvit sultan! Astfel că grăbit, de cu seară, de cum s-a aflat vestea, Gâdea Mihai, trimis de stăpânul CNN în miezul lucrurilor, adică taman în inima Imperiului Otoman, solemn, scriseră pe un papirus vestea realegerii, băgară papirusul făcut sul într-o sticlă goală de Coca Cola, încredințată din timp de către măritul Partener Strategic, și-i dădură drumul în Marea Neagră, cu destinația „România, strict confidențial, președintelui Klaus Werner Iohannis”.
    Sticla ajunseră la destinație a doua zi, pe când soarele se ridicase de-o suliță pe cer. Frământat de gânduri și îndoieli, pe președintele Klaus nu-l luase somnul deloc și, astfel, cum nu pusese geană pe geană de multă vreme, îi mai luară și vr’o două-trei ore pân’ se concentrară și înțeleseră mesajul, în marea lui subtilitate.
    (Între timp, toți regii, împărații, guvernatorii și Joe Robinette Biden, care foloseau canale de informație mai moderne, aflaseră vestea și îl felicitaseră deja pe slăvitul Erdogan, cel care fusese dat mai ieri ca sigur și degrabă pierzătoriu de alegeri prezidențiale... Inclusiv Elenski Olodimir se dovedire mai iute de țurloi și marcă niște complimente timpurii...)
    Numai Klaus, adeptul lucrului bine-făcut, nu aflară vestea la timp. Astfel că, abia pe când supușii (Sandra Pralong și alți dregători...) au ajuns la cancelaria prezidențială și au destupat sticla de Coca-Cola cu mesajul într-însa, în jurul orei 8,00 antemeridian, s-a redactatără de către un colectiv mesajul de încurajare al lui Klaus -el fiind ultimul de pe planetă care a transmis sultanului felicitările, masa și dansul...
    Doborât de lipsă de hodină și chinuit de îndoieli („Oare de ce, de ce așa de curând, Biden? Oare de ce, de ce așa de imprudent, Elenski?”) , președintele Klaus semnă, totuși, textul, îl băgară într-o sticlă veche de șnaps și-i dădură drumul pe Twiter.
    Nu se știe până astăzi dacă sticla călătoare pe Twiter a ajuns ori ba la Erdogan. Mesajul caligrafiat cu grijă și purtând, suplimentar, girul marelui dregător Aurescu era acesta:
    „Felicitări, domnule Președinte Erdoğan, pentru realegerea în funcție! Aștept cu nerăbdare să continuăm cooperarea strânsă, bazată pe Parteneriatul Strategic dintre țările noastre”
    Așadar, el se puseră pe așteptat să se strângă co’perarea...
    Și-am încălecat pe-o șa... Povestea asta, dragi copii, e de pe vremea când se potcovea puricele la un picior cu nouăzeci și nouă de oca de fier și s-arunca în slava cerului, de se prăvălea de-acolo și de ne aducea nouă parteneriate strategice...


    30 mai 2023

Comentarii

Postări populare