„LA UN SEMN, DESCHISĂ-I CALEA...”

 


    Mai întâi, colegiul editorial al unui prestigios jurnal de peste ocean, care a avut grijă să ne informeze că nu este vorba despre COLECTIVUL DE REDACȚIE, ci despre „un grup de jurnalişti de opinie ale căror puncte de vedere sunt bazate pe expertiză, cercetare, dezbatere şi anumite VALORI VECHI” a publicat, pe 19 mai 2022, următoarele: .

    „În cele din urmă, ucrainenii sunt cei care trebuie să ia deciziile grele: ei sunt cei care luptă, mor și își pierd casele din cauza agresiunii ruse și ei sunt cei care trebuie să decidă cum ar putea arăta sfârșitul războiului (...) Dacă conflictul duce la negocieri reale, liderii ucraineni vor fi cei care vor trebui să ia deciziile teritoriale dureroase pe care le va cere orice compromis”. (NEW YORK TIMES, 19 mai 2022)

    Și nici n-au trecut bine câteva zile de la această analiză, că un domn, având venerabila vârstă de 99 de ani, într-un discurs ținut de curând la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, a zis că:

    „Statele Unite și Occidentul să nu caute o înfrângere jenantă pentru Rusia în Ucraina, pentru că aceasta ar putea înrăutăți stabilitatea pe termen lung a Europei.”

    Ia te uită! Fel și fel de bătrâni, care poate că nici nu mai înțeleg finețurile politicii externe, își dau cu părerea asupra unor subiecte în care Radu Tudor și Lucian Mîndruță au o experiență beton! Adică își bagă nasul în zona de „expertiză” (cum ar zice niște știriști) a celor doi titani ai presei românești,.
Bătrânul nostru nu s-a oprit aici, ci a mai zis și altele ...cum ar fi:

    „Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni înainte de a crea revolte și tensiuni care nu vor fi depășite cu ușurință. În mod ideal, linia de separare ar trebui să fie o revenire la status quo-ul anterior. Cu o desfășurare a războiului dincolo de acest punct, nu ar mai fi vorba despre libertatea Ucrainei, ci despre un nou război împotriva Rusiei însăși. (...) Sper că ucrainenii vor egala eroismul de care au dat dovadă cu înțelepciunea.” (Henry Kissinger, 24 mai 2022)

    Pe 1 iunie 2022 a venit rândul lui Jens Stoltenberg să ne informeze ce și cum, la o conferință de presă susținută împreună cu secretarul de stat Antony Blinken, la Washington:

    „Războiul din Ucraina se va încheia, probabil, la masa negocierilor, dar ucrainenii trebuie să fie capabili să se apere pentru a-și consolida poziția la negocierile de pace.”

    Adică o afirmație așa, călduță... cam ca atunci când amantul cel frumos și potent își ia tălpășița, lăsând-o pe duduie și ușor gravidă și cu banii luați... Dar nu înainte de a-i spune, trăgându-și nasul, că o să se gândească mereu la ea de-aici încolo.

    Ca să nu fie mai prejos, și adjunctul lui Stoltenberg, a cărui agerime, după cum ne amintim, era atât de apreciată de Ion Iliescu, l-a privit lung în ochi pe crâncenul Radu Tudor care tocmai spera să afle de la dânsul când ne lovește Putin cu nucleara, ca să avem și noi parte, ce dracului! de un război ca lumea (și să vezi atunci comentarii la PUNCTUL DE ÎNTÂLNIRE!) și i-a răspuns plat:

    „Nu AVEM NICIUN FEL DE INDICIU MILITAR sau DE INTELLIGENCE că Rusia vrea să atace NATO. Nu avem. SUNTEM ȘI NOI ATENȚI SĂ NU ESCALADĂM, PENTRU CĂ UN CONFLICT MONDIAL NU NE PUTEM PERMITE. Va fi un război de relativ lungă durată. Vedem din partea Rusiei doar retorică dar nu și acțiuni.” (Mircea Geoană, la ANTENA 3, pe 3 iunie 2022)

    Deci... INTELLIGENCE zice că n-ar fi indicii că Putin are vreo crampă nucleară... Radu Tudor cred că a fost pur și simplu dezamăgit. Mai ales că venise, mai devreme, ca o lovitură de măciucă-n zona inghinală și declarația lui Jens Stoltenberg.

    Președintele Macron a ieșit și el repejor, crezând că, poate, mapamondul nu a auzit când a zis el, în mai multe rânduri:

    „Nu trebuie să umilim Rusia, pentru ca în ziua în care luptele încetează să putem construi o rampă de ieşire prin intermediul mijloacelor diplomatice. (...) Sunt convins că Franţei îi revine rolul de a fi o putere de mediere!” (4 iunie 2022, potrivit REUTERS)

    În fine, cine lipsea din peisaj? Ah, Joe Robinette, desigur... care la întrebarea unui reporter de la CNN dacă Ucraina trebuie să cedeze o parte din teritoriul său pentru a obține pacea și a pune capăt invaziei ruse a răspuns așa:

    „De la început am spus -și nu toată lumea este de acord cu mine- nimic despre Ucraina fără Ucraina. Este teritoriul lor. Dar nu le voi spune ce ar trebui și ce nu ar trebui să facă... Pare că la un moment dat va trebui să existe o înțelegere între cele două țări, dar ce presupune asta, nu știu”. (Joe Biden, în Rehoboth, Delaware, citat de EDITION CNN. com, 4 iunie 2022)

    Și-acum... să ne întoarcem la începutul materialului și să ne amintim de unde a pornit această răsuceală a forțelor binelui. Păi, semnalul l-a dat colegiul editorial al NEW YORK TIMES, cel care și-a dat cu părerea. Ziceți și dumneavoastră... v-ați fi așteptat ca un colegiu editorial să aibă atâta putere încât să învârtească politica titanilor planetei? Păi, cine naiba e colegiul ăsta?

    Sau poate că n-o fi fost colegiul de vină? Poate că unele dintre obiective s-au atins deja, războiul din Ucraina nu mai este așa de interesant pentru licuricii barosani și numai Bătrâna Europă a rămas, caraghioasă, cu budigăii în vine, pregătindu-se să mai pună o haină pe dânsa la iarnă și să-și molfăie tocana de lăcuste, la lumina lumânării?

    Și, oare, omniprezentul și omnipotentul Elinski Olodimir, cel care-i certa pe toți și le spunea de la obraz să nu mai vină la el în vizită cu mâna goală, dacă vor ca el să-i primească în vestibul, ci să pună în paporniță măcar vreo zece tancuri LEOPARD sau MARDER, iar nu tot nenorocitele alea de GHEPARD, că-i aruncă pe scări dacă mai vin cu gioarse, și-o fi dat și el seama că se întâmplă ceva atunci când a estimat, timid, că războiul va mai dura (cu negocieri cu tot) între două și șase luni?


    5 iunie 2022

Comentarii

Postări populare