„OAMENI ȘI ȘOARECI” LA TNB, ÎNTR-O INTERPRETARE INEDITĂ

 


    MOTTO: „Acum două săptămâni l-am rugat pe domnul Rusu să colorăm clădirea (în culorile steagului Ucrainei, n.n.), a zis că nu ține de TNB, pentru că suntem subordonați Ministerului Culturii. Mi-a spus că dacă o să primească dispoziție de la Guvern e ok. Între timp s-a colorat în steagul Ucrainei Guvernul României, Ateneul României, Teatrul Odeon, mai mule instituții de stat. Domnul Rusu a spus că nu face politică, dar de fapt asta e o atitudine politică și a refuzat iluminarea. Apoi, colegul meu Marius Manole l-a rugat pe domnul Rusu pentru această campanie, «TNB pentru Ucraina», și nu a fost de acord nici cu asta, adică TNB să nu fie implicat deloc. Și-a asumat în mod public domnul Rusu asta!” (actorul Mihai Călin, citat de B1 TV. ro, 14 martie 2022)
    ................................................................................
    „Mircea Rusu, directorul Teatrului Național București, a declarat pentru Antena 3, că nu ar scoate din programul teatrului piesele scrise de dramaturgi ruși, dacă i s-ar solicita acest lucru. «Nu admit așa ceva. Voi refuza categoric. Nu au nicio vină nici Cehov, nici Gorki, nici Turgheniev și așa mai departe pentru că actualii conducători ruși fac ce fac. Dimpotrivă, noi trebuie să avem puterea să nu amestecăm lucrurile. Cultura rusă este una excepțională. Cultura rusă l-a dat pe dramaturgul cel mai mare, Cehov. Este greu să trecem peste asta. Sunt niște excese de zel. Mi s-a sugerat să punem niște proiectoare cu care să colorăm TNB în culorile Ucrainei. Nu cred că ăsta este rolul teatrului. Este un rol al politicii. Rolul nostru este altul. Singura problemă este că acest om cu care vorbiți ( Mihai Călin, n.n.) are ambiția să pună steagul Ucrainei pe TNB. Pe TNB nu se poate pune pentru că la 1918, pe 1 decembrie oamenii de atunci au jurat că deasupra capului lor va flutura doar tricolorul României. În rest am oferit tot ce se poate oferi”»...” ( G4 MEDIA. ro, 12 martie 2022)
    ....................................................................
    Puteți citi mai jos finalul antologic al filmului „Z”, regizat de Costa-Gavras în anul 1969:

    „Și au interzis: pletele, mini-jup-ul, Sofocle, Tolstoi, Euripide, urările ruseşti de la petreceri, grevele, Aristofan, Ionesco, Sartre, Albee, Pinter, libertatea presei, sociologia, Beckett, Dostoievski, muzica modernă, muzica populară, matematicile moderne şi litera «Z» care înseamnă «El e viu » în greaca veche”…

    În 1969. Adică acum 53 de ani. „Aventura” internațională a filmului „Z” s-a soldat cu următoarele: 2 premii Oscar și 3 nominalizări în 1970... 1 Golden Globe în 1970, 1 premiu BAFTA și 5 nominalizări în 1970... 2 premii la Cannes în 1969 și 1 nominalizare la Palme d'Or pentru Costa-Gavras...

    Astăzi, cred cu tărie că acest film politic excepțional, făcut de un regizor grec care nu-și ascundea simpatiile de stânga, n-ar intra pe nicio listă. Pentru că titlul lui este „incorect din punct de vedere politic”.

    În schimb finalul, cu unele dintre interdicțiile enumerate acolo, ar putea să-i încânte pe „jandarmii spiritului”.
    ....................................................................................
    P.S. În imagine e Mircea Rusu. Și da, Mircea Rusu e un om adevărat. Păi, nu i-a fost lui „...frică de Virginia Woolf” într-un celebru spectacol din 1994, pe care l-am văzut cu sufletul la gură... cum ar putea, așadar, să se teamă astăzi de zeloșii Marius Manole și Mihai Călin?

    Care Mihai Călin, în semn de solidaritate, mănâncă în ultima vreme numai borșuri ucrainiene... sau cel puțin așa se înțelege de pe pagina lui de FACEBOOK. Marius Manole nu știu ce mănâncă în aceste vremuri tulburi- probabil ce mănâncă el de obicei.

    Eu cred, prieteni, că excesul de zel, indiferent pe ce cauză nobilă sau pe ce dramă uriașă s-ar lipi, este o etichetă vulgară, ieftină și tristă... și mereu a fost așa. El OBOSEȘTE prin fantezia sa neOBOSITĂ (sic!) și devine, mai devreme sau mai târziu, sâcâitor.



    15 aprilie 2022

Comentarii

Postări populare