DIN CICLUL: „CUM EXTIRPĂM DIN OPERA LUI EDGAR DEGAS DANSATOARELE RUSOAICE?”

 


    MOTTO: „Galeria Națională din Londra redenumește «Dansatoarele rusoaice» ale lui Degas drept «Dansatoare ucrainence». Mișcarea galeriei din Londra determină apeluri la regândirea etichetării greșite, «simpliste» a artei și a patrimoniului ucrainean(...). Referindu-se la acțiunile întreprinse în legătură cu lucrarea lui Degas, purtătorul de cuvânt al Galeriei a adăugat: «Suntem, de asemenea, foarte deschiși să primim feedback din partea publicului despre anumite lucrări și răspundem în mod regulat la comentariile împărtășite de publicul nostru, inclusiv la cele făcute pe rețelele de socializare». (THE GUARDIAN, 3 aprilie 2022)
    ................................................................................................
    Păi, ca să-l pedepsim pe putinistul Degas, cel mai eficient este să le-nlocuim pe rusoaicele focoase cu dansatoare ucrainene. Printr-o metodă care este de mare popularitate, în prezent, mai peste tot în lumea democrațiilor consolidate. Extragem soprana rusoaică și introducem soprana ucraineană. Extragem balerina rusoaică și introducem balerina ucraineană. Extragem dirijorul rus și căutăm un dirijor ucrainean -e doar o chestiune de timp. Extragem pianistul rus și ne gândim cu ce pianist ucrainean să-l înlocuim. Nu-i așa de greu!

    Acum însă... Degas, imprudentul, nu ne-a lăsat o singură lucrare pentru care putem opera rapid modificarea de titlu. Ci, în mod parșiv, a făcut mai multe pasteluri și desene, toate cu „dansatoare rusoaice”... deci, cum procedăm? Dacă sunt în Galeria Națională pur și simplu îi batem obrazul lui Degas, înlocuim titlul și-am rezolvat! Suntem cu corectitudinea politică la zi și ne laudă tinerii frumoși și liberi pe FACEBOOK! Dacă, însă, unele lucrări sunt prin colecții particulare și nu putem interveni hotărât, n-ar fi mai înțelept să nu le mai expunem niciodată, că și-așa... te și întrebi... ce-o fi avut Degas în căpățâna aia a lui de „putinist”? Parcă de-al naibii a scris peste tot „dansatoare rusoaice...”

    La începutul lunii martie, Federația Internațională a Pisicilor (nu știu să traduc mai bine de atât, n.n.) a simțit și ea nevoia imperioasă de a face dreptate și „...a interzis participarea pisicilor de rasă pură din Rusia la concursurile și expozițiile sale, iar proprietarii de feline din Rusia au fost și ei excluși din organizație. Conducerea organizației mai spune că o parte din bugetul său va merge către crescătorii și iubitorii de pisici din Ucraina.” (LIBERTATEA. ro, 3 martie 2022). Pur și simplu „n-a putut să stea deoparte”, așa a transmis Federația într-un Comunicat!

    Bravo zic... și să nu le mai dea voie motanilor din Ucraina să treacă granița la pisicile din Rusia, ca să nu se încrucișeze, Doamne ferește! cu nenorocitele și inferioarele feline rusești... Ăia, primii -blânzi, bine hrăniți, cu coada pe sus, patrioți, participanți pe la concursurile internaționale, în timp ce felinele rusești se târâie pe lângă garduri -jigărite, flămânde, agresive, nasoale, perfide...

    Căci, iubiți cetățeni, e bine să se despartă odată și odată apele în TOATE DOMENIILE!
    ...............................................................................................
    P.S. România a reușit, după îndelungile strădanii ale liderilor săi maximi, să se vâre pe agenda președintelui Velinski Zolodimir, și să obțină, numai și numai pentru patria noastră, o neprețuită cuvântare online, între două istorice selfie-uri în biroul de lucru al acestuia. Bine, aparatura n-a mers, mai mult a pârâit, dar orișicât... momentul a fost, cu siguranță, istoric. Așa a zis și la televizor!


    5 aprilie 2022

Comentarii

Postări populare