ACTORIA CIVICĂ (SAU: ȘI-O FI TOPIT DOMNUL ACTOR SEAN PENN „OSCAR”-URILE ÎNTRE RUCĂR ȘI BRAN?)


    Știu, știu, ei au greșit și-acum vin cu gălețile de cenușă proaspătă... Și le toarnă-n cap, în public, cu gesturi teatrale și convingătoare, exact la fel de teatrale și de convingătoare ca atunci când agitau, pe la diferite exerciții electorale din anii trecuți, jalbele-n proțap împotriva lu’ PESEDEU și-i înfierau cu înaltă mânie proletară pe știrbii proști ca noaptea care au votat cu aceia. Ei erau deștepții... cum ar fi putut, așadar, să se înșele?

    „Am cinci mii de prieteni și doozecisicevademii de urmăritori(... ) Așa că n-o să postez un îndemn să-l votați pe Nicușor Dan, sunt sigură că o să o faceți, da' vă rog din suflet să vă trimiteți parinții la vot și să le explicați cum știți voi mai bine că orașul ăsta merită mai mult decat bani aruncați pe luminițe urâte de revelion, oameni care dorm pe bănci vara-iarna, spectacole hidoase gratuite plătite scump pe banii nostri, animale ale străzii de care nu-i pasă nimănui, transport în comun de rahat, oameni condamnați la moarte în caz de cutremur și nu mai zic, că le știți și voi. Trimiteti-vă mamele, tații, bunicii și ce mai aveți prin preajmă la vot și spuneți-le că vă fac vouă un bine, daca propriul lor bine nu-i mai interesează suficient cât să iasă din casă. Doar votul nostru nu-i destul.” (Lia Bugnar, actriță implicată, 25 septembrie 2022)

    Facem un pic de analiză pe text, da? „orașul ăsta merită mai mult”... sunt de acord cu doamna Lia care „înțelege în chip matur” ce-i trebuie Bucureștiului. Deci, jos cu „luminițele urâte de revelion” și trăiască bradul traforat din lădițe de marmeladă și întunericul stradal de Crăciun! Bifat! Jos cu nepăsarea pentru „oamenii care dorm pe bănci vara-iarna” și trăiască nepăsarea pentru locuințele sociale din Prelungirea Ghencea, unde lucrările la primul bloc (din opt) au fost sistate preț de mai multe luni. Bifat! Azi sunt în lucru două blocuri... (conform PRESS ONE. ro, din 10 octombrie 2021) Jos cu „transportul în comun de rahat” și trăiască metroul de suprafață „...care-l vedem și nu e”! Bifat!... Cât despre celelalte... știe doamna Bugnar mai bine... la „animale ale străzii de care nu-i pasă nimănui”, s-au adăugat, în urma alegerii înțelepte a doamnei, și șobolanii, căpușele, țânțarii, gândacii, etc.

    Textul de mai sus e din 2020, an în care îndemnurile doamnei Lia Bugnar au dat rezultate și s-a ales genialul și inegalabilul Nicușor. Căci, în 2016, când -ce oroare!- a ieșit Firea în alegerile locale, dânsa scria așa:

    „Nu că vreau să văd jumătatea plină, da' credeam că-s mai mulți proști în orașul ăsta. Doar 41%? Pai, la cât rahat s-a mâncat pe la televiziunile alea, mă așteptam la o victorie mai zdrobitoare. Nu mai sânt nici ei ce erau o dată.”(Lia Bugnar, pe pagina ei de FACEBOOK, 6 iunie 2016, nu i-am corectat ortografia)

    Și cum la actorime activismul e în floare, ia să vedem ce zicea și prietenul nostru Marius Manole, imediat după alegerile locale din septembrie 2020:

    „Știu că sună… sună nu știu cum, dar am visat momentul ăsta!!!!!! # bucurestiulnou”

    Deci, cetățeni, el l-a visat... mai sunt și alți visători dintr-ăștia printre actori și cântăreți? Ba bine că nu!

    Victor Rebengiuc, în dialog cu Nicușor Dan: „Evident că vă votez. M-am obișnuit să votez. Vă votez din 2012...”, tot in septembrie 2020. Ia te uită! Omul a mizat pe același cal de curse în trei rânduri de galopuri, și până la urmă a și câștigat!

    Oana Pellea, și ea, a jubilat, tot atunci:

    „Alianța USR-PLUS ESTE VEDETA ACESTOR ALEGERI! Vă place nu vă place acesta este Adevarul! FELICITARI USR-PLUS!” Ce frumos! Ce înduioșător! Ce mână bună a avut!

    Dar cel mai tare dintre toți și cel mai inteligent, cred, a fost un domn Andrei Leonte (cântăreț scrie în „fișa postului”, însă mă scuzați că nu știu cine-i ăsta). Băiatul Leonte, laconic și îmbătat de victoria lui Nicușor, a postat, din ficații dânsului:

    „....să curgă apa caldăăăăăă!!!!!!!!!”

    Eu cred c-o mai așteaptă și-acum pe doamna „apă caldă”, însă e tânăr și are timp berechet.

    Din peisaj, v-ați dat seama lipsea omniprezentul civic Mihai Călin. L-am lăsat ca pe bomboana de pe colivă, la urmă:

    „Salut! Eu sunt Mihai Călin actor... Cred că sunt în asentimentul dumneavoastră că ne-am săturat de hoție de impostură de incapabili și de nepotism. E plin in Primăria Capitalei și în primăriile de sector de așa ceva, cel puțin în București (e adevărat că în Primăria Capitalei de la Călărași și în primăriile de sector din Zalău nu se întâmplă, ci numai în București, cred, n.n.) Vă invit să ieșim la vot pe 27 septembrie. Pentru mine, pentru familia mea, pentru copilul meu, pentru prietenii mei și pentru voi, eu am să votez Nicușor Dan , Primar General la Primăria București. Curaj, ieșiți la vot!” (filmuleț propagandistic cu „divul” mâncător de borș ucrainean în momentul de față, asta fiind cu o zi înainte de alegerile locale din 2020)

    Și lumină se făcu... și fu ales „minunea din septembrie”.

    Numai că... în aprilie 2022, „minunea din septembrie” a hotărât să umble și la robineții culturii, nu numai la ăia care reglează agentul termic... ceea ce i-a supărat rău-rău pe fanii săi, artiștii. S-a început cu teatrul METROPOLIS, din subordinea PMB- tăierea finanțării, controale și evaluări pentru a se opri „robinetul risipei” iar Nicușor al nostru spune că nu va renunţa la ideea de a „pune în ordine” teatrele, „chiar dacă asta nemulţumeşte”. Marius Manole era să leșine... după ce l-a dezamăgit Klaus într-un asemenea hal încât a fost silit să-i înapoieze medalia, hop și Nicușor Dan cu dezamăgirea!

    „Să vă fie rușine, Diana Punga, Liliana Maria Toderiuc-Fedorca. E penibil că am ajuns ca două parvenite să controleze cultura în București. O profesoară de matematica membra PNL, fosta membra ALDE si doamna Punga fosta sefa de campanie a lui Nicușor Dan fara nici un fel de expertiza in domeniul culturii.. Asta e managementul «performant» promis de Nicusor Dan. Nicusor ma sunai in ziua votarii.. erai disperat ca Firea era peste tine.. Te am votat, i am implorat si pe altii sa o faca si acum mi e rusine. Am greeeeeeeeesit! Data viitoare sa le suni pe doamna Punga si pe doamna Fedorca sa te ajute sa devii primar . Nu ti-e rusine?” (Marius Manole, pe pagina lui de FACEBOOK, 6 aprilie 2022, i-am păstrat ortografia, așa... ca să știm...)

    Altă dezamăgită e Lia Bugnar:

    „Deci nu, nu din interese materiale strig in gura mare ca primarul pe care m-am dat atata peste cap sa-l vad in capu’ trebii inchide teatre. Nu din acest motiv. Ci pentru ca inchiderea Teatrul Metropolis este doar inceputul. In caz ca nu ne arunca Putin bomba-n cap si se rezolva toate de la sine, vom asista la eutanasia culturii in acest oras. Poate pana la urma au dreptate aceia care zic «bine va face, voi l-ati votat!». Poate ca bine ne face. Si nu poate, ci sigur e vina mea, dramaturgu’ lu’ peste prajit, ca nu m-am intrebat niciodata de ce un om care si-a facut campania in curte la Green Hours n-a coborat niciodata amaratele-alea de trepte sa vada macar un spectacol.” (Lia Bugnar, ZIARUL METROPOLIS.ro, 6 aprilie 2022; la fel, i-am păstrat ortografia, pentru o imagine mai amplă... )

    Mihai Călin nu știu ce crede, că ăla n-are timp de fleacuri, el e planetar și face propagandă groasă pe probleme majore, bineînțeles fără majusculele „Z” și „V”. În schimb, doamna Pellea e indignată și dânsa, alături de Manole și Bugnar.

    Și-acum... sigur că toată lumea are opțiuni politice, opțiuni despre vinovățiile în războaiele planetei, opțiuni despre vaccinare și pandemie, opțiuni despre referendumul cu privire la redefinirea familiei în Constituție, opțiuni despre „justițea independentă”, etc. Însă una este să ai O OPȚIUNE și alta e să faci PROPAGANDĂ, să fii ACTIVIST, băgându-le pe gât fanilor tăi opțiunea personală și îndemnându-i să aibă grijă cu cine votează părinții sau bunicii lor. Așa s-a ajuns la întâmplări cu nepoți care au ascuns cărțile de identitate ale bunicilor, pentru ca aceia să nu voteze cu PESEDEU și să le strice lor viitorul luminos. Sau la patroni care au făcut lucruri similare... Așa se ajunge ca o firmă de publicitate, PAPAYA ADVERTISING, să angajeze personal cu precizarea: „exclus pesediști...” Adică, mă gândesc, una-i opțiunea, iar alta este să încerci să-ți impui opinia ta cea inteligentă, ceilalți fiind niște proști, nu-i așa? pentru ca, după nici doi ani, să clamezi, senin, că ai „greeeeeeeeesit” fără să adaugi și celebrul „Onorată Instanță, am fost un dobitoc”, slogan ce s-ar potrivi de minune în situația dată!

    P.S. Într-un fel sau altul, toți acești „actori civici” sunt asemenea „intelectualilor civici”, cei care se extrag direct din GHEDESEUL lui Silviu Brucan... Drumurile celor două categorii s-au intersectat de nenumărate ori. N-au loc unii de alții la manifestații, flash-mob-uri, proteste și strigături... Iar de pe platforma celor 106 ani de existență, și pe unii, și pe alții îi privește -cu un zâmbet cald și atotcuprinzător- gândind cu duioșie la frumoasa sa tinerețe din preajma Annei Pauker, Mihai Șora, un etern vigilent amplasat strategic lângă girafa de la Muzeul Antipa!

    9 aprilie 2022

Comentarii

Postări populare