UN PROCUROR-GENERAL-„LE MONDE”(IAL) !


Ce făceați, cetățeni români, pe 1-2 ianuarie 2019 ? Eu cam bănuiesc ce făceați... unii erați la „continuare” după Revelion, în timp ce televiziunile vă invitau „să revedeți” ce-ați mai revăzut și cu ocazia altor Revelioane post-revoluționare, căci nu știu ce ne făceam dacă Tudor Vornicu - fie iertat!- nu ar fi avut previziunea de a face , înainte de 1977, ceea ce aveam noi să revedem în fiecare an de după 1990 ... alții ați dat iama din nou prin sarmale și fripturi... alții v-ați odihnit , pur și simplu... sau v-ați pus clăparii și hop! pe pârtie... cam așa ceva.

Dar nu vă întrebați ce preocupări aveau, în aceleași zile de început de an, cetățenii francezi, cu excepția adăugării la binecunoscutul șic franțuzesc a elegantei și revoluționarei veste galben-fosforescent? Ei bine, nu vă puteți imagina... dânșii citeau între „Bûche de Noël” și „foie gras”, în LE MONDE despre neliniștile existențiale ale procurorului -șef Augustin Lazăr... din România, desigur! Întâi, m-a trecut așa, ca un fior, gândul parșiv că Mirel Bran ar fi autorul articolului plasat în pagina a treia- cea mai citită!- a celebrului cotidian. Nu era chiar Mirel Bran, dar era tot pe-acolo, căci autorul, Jean-Baptiste Chastand, are niște nebănuite afinități cu cel dintâi...

Cred că francezii sunt avizi să afle cât mai multe nu numai despre Augustin Lazăr, dar și despre Liviu Dragnea... probabil că asta-i preocuparea lor de bază... că altfel nu-mi explic cum pe 17 februarie 2017 LE MONDE publica ditamai articolul: „Liviu Dragnea, le visage de la corruption roumaine”, semnat, într-o minunată colaborare, de Mirel Bran și Jean-Baptiste Chastand. Pentru a scrie în LE MONDE niște informații care nu interesează pe nimeni, cei doi jurnaliști „independenți” s-au deplasat nu numai în România ci chiar în Alexandria. Și au dat lovitura! Căci, deși articolul nu depășește nivelul unui ziar mărunt, dar mărunt de tot, de provincie, cititorii francezi s-au bucurat când au aflat că Dragnea Liviu are vilă , bașca un proces pe rol în care „prejudiciul” era ( la acea dată) de 24 000 de euro ( evident, fiind vorba de mai mulți inculpați, nu se menționează ce fragment din enormul „prejudiciu” îi revenea lui Dragnea; precizez că astăzi prejudiciul este de circa 16 000 de euro).

Domnii Mirel Bran și Jean-Baptiste Chastand au avut și alte idei crețe și comune. Ei credeau, de exemplu, pe 12 decembrie 2016 , tot în LE MONDE, că PSD este „moștenitorul vechiului Partid Comunist” iar Dragnea Liviu a fost condamnat la „2 ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală” ( fals, bineînțeles - mai rămânea să afirme că în Teleorman au votat morții și că s-au furat 2 000 000 de voturi) ... ca să nu mai spun că amândoi semnau , pe 23 februarie 2018, în aceeași publicație, un editorial cu titlul „ Le gouvernement roumain veut démettre une magistrate anticorruption emblématique” ... să vă mai amintesc cine este magistrata „... anticorruption emblématique...” pe care guvernul român, evident tot prin maleficul Dragnea Liviu, dorea s-o demită ? E suficient să vă dau două indicii: a fost baschetbalistă, poartă numărul 46 la balerini și e , potrivit vizionarului Liiceanu Gabriel, „abstracția de slujire”.

Ne-am făcut, zic, o oarecare idee despre obiectivitatea deplină a celor doi jurnaliști, așadar... Mirel Bran, spre exemplu, este documentat temeinic de Ion Spânu, cu tot răul pe care l-a făcut României, în CONDICUȚA CU AGENȚI, carte apărută în 2012. Vom găsi acolo și alte nume de jurnaliști despre care n-am prea auzit ... dar care s-au activat , de-a lungul timpului, croind din „bube, mucegaiuri și noroi” o haină urâtă României , la ieșirea ei în lume.

Atunci, de ce să ne mirăm că LE MONDE, prin Jean-Baptiste Chastand, prieten la cataramă cu Mirel Bran, „lipește” felurite panseuri de-ale lui Augustin Lazăr, încropind un articol despre care propaganda din România afirmă că e „interviu”? Iată:

„...Procurorii sunt îngrijorați de intimidările din partea executivului, mai ales după demiterea șefei parchetului anticorupție, în iulie”
„...Ei vor să disciplineze justiția pentru a reveni la anii 90, când nu era decât o justiție de fațadă pentru persoanele de rang înalt”.
„...Le spun mereu colegilor mei că trebuie să ne continuăm munca și să nu cedăm”
„...Mulți colegi se tem”
„...Sunt revoltat că se pot face atâția pași înapoi, când, în 2007, credeam că progresele sunt ireversibile. Nu eram pregătiți să facem față unei astfel de presiuni autocratice”


Plângărețul, speriatul și revoltatul domn Lazăr, n-a dat nici un interviu, ci doar s-a jeluit în diferite ocazii... dar Jean-Baptiste Chastand, simțitor, îl ajută pe emotivul nostru procuror-general să-și revină, afirmând că: „ ...Augustin Lazăr este, la rândul lui, amenințat cu destituirea de către guvern. Nimeni nu se îndoiește că această procedură este orchestrată de la distanță de Liviu Dragnea, liderul PSD, care de doi ani controlează executivul ”.
Ei, aici ai cam „...na-ți-o frântă că ți-am dres-o”, dragă Jean-Baptiste Chastand... eu, de exemplu, mă îndoiesc... Eu, dragă, cred că de fapt Tudorel Toader, șugubăț, adoră să-i pună pocnitori sub pălăriuță plângărețului iar apoi, ca să „ne râdem” un pic, obișnuiește să strângă viguros, spre exoftalmie indusă, nodul cravatei bleu a unui profesor de fizică binecunoscut, care s-a cam lăsat de meserie...

2 ianuarie 2019

Comentarii

Postări populare