O MISTIFICARE ZBURDALNICĂ ȘI PROFUND INTELECTUALĂ





MOTTO: „...Mircea Morariu : Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza «L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco» şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013) ” CONTRIBUTORS.ro
............................................................................................
Un intelectual gingaș, prieteni, domnul Mircea Morariu... Ce mult îmi plac intelectualii delicați și dedicați... ce-ați întrebat? dedicați cui? Adevărului, cred, nu? Că altfel nu se poate... Adică, atunci când un alt intelectual gingaș, uns cu mai multe creme și afterșevuit cu mai multe afershave- uri a dat - din greșeală, desigur ! – un citat din Dragnea Liviu , care citat nu putea fi dat deoarece dictatorul Dragnea n-a zis așa ceva, a fost un accident regretabil și nu are cum să se mai repete în tagma intelectualității .... Ca să vă reîmprospătez memoria, Gabriel i-a zis luʹ tata –Bruxelles că CIUMA ROȘIE de Dragnea ar fi dat „o declarație explicită”, filozoful patriei îmbrăcând totul în clătita bleagă a acestei exprimări:
„Acum, cei care ne-au adus în această situaţie vor să se bucure nestingheriţi de averile făcute din furt, fără teama de a răspunde în faţa legii. Nu le-a ajuns impunitatea parlamentară. Acum ţinta numărul 1 sunt Parchetul General şi DNA. Iată declaraţia explicită a şefului PSD: «Trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului şef al DNA, pe demiterea d-nei Kovesi»...”
E frumos... nu spun că nu... și mie una, îmi convine - „decât” că dictatorul n-a zis , nici să-l pici cu ulei încins, în martie 2017, așa ceva... nu îndrăznise el, Tudorel Toader, care-i o minune a îndrăznelii ... d-apăi Dragnea...
În fine... important ar fi fost ca întâmplarea să nu se mai repete...
De aceea mi-a fost și greu să accept nu numai că se repetă, dar mai și capătă niște proporții de „căpcăunul Shrek”, adică nelimitată pe orizontală , pe verticală și-n talie.
Domnul Mircea Morariu e autorul. În editorialul domniei- sale „România, tot mai departe de Europa” publicat pe platforma CONTRIBUTORS.ro pe 12 martie 2018, am observat o utilizare sprințară a ghilimelelor ... căci dânsul folosește ghilimelele pentru a pune în gura unor personaje pe care nu le poate suferi propriile-i fantezii. E o metodă pe care n-am mai văzut-o în altă parte decât la Gabriel, dar acesta a folosit-o doar accidental , din rărunchi, ca să vadă dacă e lumea atentă . Mircea Morariu însă își croiește tot editorialul așa și vede că nu-i pică nimic în creștet din această pricină:
„...«Ne croim noi, - părea să spună Dragnea- după propriile noastre concepte, viziuni și standarde, propria democrație, încă și mai originală decât cea visată la începutul anilor 1990 de acum bătrînul și bolnavul Ion Iliescu. O vom face mai atenți la modelul Budapestei, al Ankarei și al Moscovei decât la cele impuse de Bruxelles și de Strasbourg»- ne-a încredințat șeful social-democraților români...”
Deci, ceea ce începe cu „părea să spună Dragnea” se termină ferm cu „ne-a încredințat șeful social-democraților”. După aceea , dacă a văzut că se poate, dânsul a continuat sprințar, în același ritm.
„...«Puțin ne pasă de Opoziție care, de aștfel, nici nu mai prea există, doar își încasează liniștită indemnizațiile lunare, puțin ne pasă de cei care încă mai rezistă în stradă, iar, la o adică, putem ordona punerea tunurilor de apă pe ei», ne-a asigurat cadrul de nădejde şi de viitor, tovarășul Claudiu Manda ot Craiova « nu au nici un fel de importanță sfaturile primite de la Comisia Europeană»...”
sau
„...«Avem și forțe de sprijin recrutate din rândul intelectualilor progresiști, locul unui Călinescu, al unui Sadoveanu, ori al lui C.I. Parhon care au sprijinit PMR-ul în 1946-47-48 urmând să fie luate de Marius Pieleanu, de Mircea Dinescu sau de alții la fel de convingători și de vajnici, chiar și de Alina Mungiu –Pippidi tot mai prietenoasă cu ceea ce spune și face dl. Dragnea, în vreme ce Ion Cristoiu, Ionuț Cristache, Sorin Roșca Stănescu, Bogdan Chirieac, Gâdea, Badea vor fi noii Brucani ai presei românești» ne-au dat a înţelege tovii cu funcţii de răspundere si şcoală puţină şi proastă din conducerea actuală a PSD...”
Are idee autorul la ce anume folosesc ghilimelele? Da? Atunci să-i spună și poetului său preferat - nu mă îndoiesc de asta, că doar sunt din „gașcă” - Mircea Cărtarescu, că a uitat să le pună în poezia CĂDEREA din volumul său de debut , în 1981 . Manolescu Nicolae, le-a apreciat ca fiind versuri „superbe”... și chiar erau, „decât” că nu erau poezie ci proză și proza îi aparținea lui Laurence Sterne... Despre textul de mai jos vorbesc:
„Afurisit fie el pre dinlăuntru şi pre din afară
afurisit fie el întru părul din capul său
întru creierii săi, întru creştetul său,
întru tîmplele sale, întru fruntea sa, întru urechile sale,
întru sprîncenele sale, întru obrajii săi,
întru fălcile sale, nările sale, dinţii şi măselele sale,
buzele sale, gîtul său, umerii săi, încheieturile
mîinilor sale, mîinile sale, palmele sale şi degetele sale
afurisit fie el întru rărunchii săi, întru vintrele sale
întru coapsele sale, întru boașele sale
întru pulpele sale, întru picioarele sale, întru
laba picioarelor sale și întru unghiile picioarele sale,
afurisit fie el întru toate îmbucăturile și încheieturile sale
din vîrful capului până în vîrful călcîielor.
și să aibă parte doar de șubrezime.”

De-aia spun... mare atenție la ghilimele... la unii sunt obscen de multe , la alții sunt indecent de puține...

P.S. Ca să fim drepți cu Cărtărescu, peste 35 de ani, când a republicat poezia și-a amintit brusc la ce sunt bune GHILIMELELE.
Fotografia postată de Luminita Arhire.
                                                                                 13 martie 2018 


Comentarii

Postări populare